Piše: Vedran Cindrić

Još prije dva tjedna službeno je potvrđeno da će gradonačelnik Bjelovara i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izaći na listi HDZ-a u II. izbornoj jedinici, no sada se konačno i službeno zna da će Hrebak na toj listi izaći na trećem mjestu što mu daje visoke izglede da na krilima HDZ-a dođe do saborske fotelje. Najbliskiji politički ‘suborci’ u kampanji će mu biti Jandroković i Miroslav Tuđman. Naime, listu HDZ-a će predvoditi glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, a drugo mjesto pripalo je Miroslavu Tuđmanu koji će očito biti ‘mamac’ za desne birače.

Budući da je HSLS po crobarometru unatoč snažnom i skupom PR-u u posljednjih šest mjeseci otkada je Dario Hrebak predsjednik te stranke pao s 1,1 na mizernih 0.4 posto, odlazak u krilo HDZ-a je čini se slamka spasa da najstarija hrvatska stranka koliko toliko opstane na hrvatskoj političkoj sceni. Također, postavljanje Hrebaka na treće mjesto, a predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Mire Totgergelija na tek šesto svakako je politička ‘pljuska’ Andreja Plenkovća predsjedniku Županijske organizacije te stranke unatoč tome što je Totgergeli najpoznatiji po zalaganju za neizgradnju bjelovarske bolnice i nepotpisivanjem peticije za nastavak izgradnje brze ceste.

Po crobarometru HSLS se nalazi na razini statističke pogreške

Podsjetimo, prije samo nekoliko mjeseci Dario Hrebak imao je drugačiju viziju izlaska na izbore to jest tako je barem najavljivao. Naime, dok je zimus HSLS još bio na 1.1 posto Hrebak je najavljivao uzlet stranke, samostalni izlazak na izbore ili eventualno u koaliciji s liberalima poput stranke ‘Pametno’ i ‘Fokus’. Tako je Hrebak u rujnu prošle godine za tjednik ‘Nacional’ izjavio ”Ako HSLS na čelu sa mnom i ne dobije mandat, i to je bolje nego nastaviti ovu agoniju s HDZ-om.”

Za N1 televiziju je također izjavio da će HSLS izaći samostalno na izbore te je između ostalog rekao ‘Zašto postojimo. Pa ne postojimo da budemo vezani uz nekog većeg koalicijskog partnera, da s njim izađemo na izbore i da nas onda svatko malo ćusne i kaže ne bi vas bilo da niste izašli s nama na izbore’
Kao predsjednik HSLS-a Hrebak je izjavio i to da HDZ i SDP nisu rješenje već problem hrvatske politike.

Gordan Jandroković je prije deset dana na upit o Hrebakovim izjavama prije nekoliko mjeseci izjavio ”Ma sve je to dio političke igre”

No, valja istaknuti da je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji HDZ-a na kojoj je ta stranka predstavila svoj program, novinar portala Bjelovarac.hr upitao Gordana Jandrokovića kako tumači Hrebakove izjave prije nekoliko mjeseci. Jandroković je izjavio ”Ma sve je to dio političke igre”.

Inače, Hrebak je, kaže, pokušao nekoliko puta okupiti liberale da zajedno izađu na izbore. Nedavno je izjavio da su ti pregovori propali zbog glupih razloga. No, te ‘glupe’ razloge pojasnili su iz stranke ‘Pametno’ i ‘Fokus’ te su izjavili da su zimus tražili da HSLS u Saboru prestane dizati ruku za Plenkovića i Bandićeve ‘žetončiće’ što je Hrebak odbio i tu je, kažu, suradnja prestala biti moguća.

Također treba reći da su navedeni liberali ‘Pametno’, ‘Fokus’ kojima se nedavno priključio i Davor Huić, poduzetnik i predsjednik Udruge Lipa koja se zalaže za manje poreze sa Strankom s imenom i prezimenom potpisali su jučer upravo u Bjelovaru zajednički izlazak na parlamentarne izbore. Liberal Hrebak, kao što smo naveli, odlučio se za HDZ.