Piše: Vedran Cindrić

Bjelovarski gradonačelnik i saborski zastupnik Dario Hrebak je u srijedu prisustvovao zatvorenoj sjednici Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koja je trajala više od dva sata, a nakon koje se ispostavilo da je saborski zastupnik Franko Vidović pozitivan na COVID – 19.

Na navedenom sastanku su sudjelovali i šefovi SOA-e, DORH-a, USKOK-a, glavni ravnatelj policije i brojni drugi. No, budući da je gradonačelnik Hrebak sjedio dovoljno daleko od saborskog zastupnika Vidovića za kojeg se ispostavilo da je COVID -19 pozitivan, Hrebaku je HZJZ rekao da ne mora u samoizolaciju već u ‘pasivni nadzor’ što je i sam potvrdio na svojoj facebook stranici.

Kršenje samoizolacije

Inače, Hrebaku je jednom već bila određena mjera samoizolacije. Posjetimo, 17. srpnja je u bjelovarskom KMC-u održana sjednica Gradskog vijeća na kojoj je prisustvovala osoba za koju se ispostavilo da je pozitivna na COVID – 19. Zbog toga je nadležna epidemiologinja poslala sve osobe koje su prisustvovale sjednici, uključujući i novinare, u samoizolaciju.

No, gradonačelnik Dario Hrebak jedini od 40-ak osoba nije poštivao navedenu mjeru samoizolaciju već se otišao testirati u Zagreb na COVID-19 nakon čega je prisustvovao konstituirajućoj sjednici Sabora na kojoj je digao ruku za HDZ-ovu vladu koja ima točno potrebnih 76 ruku.

Tada je zbog nepoštivanja mjere samoizolacije gradonačelnik Hrebak doveo u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve građane i njegov postupak osudila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika kao i svekolika hrvatska javnost.

Podsjetimo, iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika upozorili su tada da je zastupnik Hrebak svojim dolaskom u Hrvatski sabor, iako mu je određena obavezna mjera samoizolacije, pokazao da pravila nisu jednaka za sve i da se mogu mijenjati ovisno o položaju i moći.

Iz HUBOL-a su tada pojasnili da je nadležna epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zastupniku Hrebaku odredila obaveznu mjeru samoizolacije jer je sudjelovao na sjednici Gradskog vijeća kojoj je nazočila osoba pozitivna na SARS-CoV-2. Potom je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, u suprotnosti s navedenim uputama, Darija Hrebaka unatoč mjeri samoizolacije uputio na testiranje te mu nakon toga prepustio da samostalno odluči hoće li biti u samoizolaciji.

Time je, poručili su iz HUBOL-u, stavljena u pitanje jednakopravnost zdravstvene zaštite za sve hrvatske građane što je zajamčeno člankom 26. Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Možda je na takav nalaz utjecala činjenica da je gospodin Dario Hrebak zastupnik iznimno potreban u Hrvatskom saboru ovih dana radi sudjelovanja u glasovanju o pružanju podrške novoj Vladi RH? Nažalost, jedini zaključak koji se može donijeti u ovom slučaju je da pravila nisu ista za sve i da se iznimno mogu mijenjati ovisno o položaju i moći”, napominju iz HUBOL-a te dodaju da se ta udruga od svog osnivanja bori da odluke u zdravstvu budu neovisne, jasne i temeljene na pridržavanju smjernica. Iznimke od spomenutih osnovnih pravila dovode do neuređenosti sustava i nepovjerenja onih koji u sustavu rade i onih o kojima sustav skrbi, upozorili su tada iz HUBOL-a.