Piše: Vedran Cindrić

Ono što je Bjelovarac.hr prvi pisao još prije više od mjesec dana, jučer je službeno potvrđeno. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak izaći će na parlamentarne izbore na listi HDZ-a u II. izbornoj jedinici čiju će listu predvoditi mu sada politički kolega i ‘suborac’ Gordan Jandroković.

Iako je Hrebak tjednima govorio da pregovara s liberalnim strankama, malo bolje upućeni govore da je sve već odavno dogovoreno s HDZ-om te da je Hrebak samo čekao povoljnu situaciju da tu suradnju objavi. No, kako su se u HDZ-u počele redati afere, taj povoljan trenutak nikako nije došao, stoga je jučer  sve presjekao premijer Plenković izjavivši da je dogovorio suradnju s Dariom Hrebakom i Marijanom Petir.

Hrebaku ovo neće biti prvi put da izlazi na listi HDZ-a. Prvi put je izašao na njihovoj listi kada je predsjednik stranke bio Tomislav Karamarko te je i ušao u Sabor, no tada se vlada vrlo brzo raspala.  Drugi put je izašao kada je već palicu preuzeo Andrej Plenković. Tada nije postao saborski zastupnik, ali je zato nagrađen foteljom u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ovo je sada treća sreća s HDZ-om, iako je u posljednjih 7-8 mjeseci znao biti oštar prema stranci na čijoj će listi sada izaći. Štoviše, najavljivao je HSLS-ov samostalan izlazak na izbore.

Podsjetimo, Dario Hrebak je u rujnu prošle godine za tjednik Nacional najavio samostalni izlazak HSLS-a na izbore te je izjavio ‘‘Ako HSLS sa mnom na čelu ne dobije mandat i to je bolje nego nastaviti ovu agoniju s HDZ-om”.

Za N1 televiziju je također izjavio da će HSLS izaći samostalno na izbore te je između ostalog rekao ”Zašto postojimo. Pa ne postojimo da budemo vezani uz nekog većeg koalicijskog partnera, da s njim izađemo na izbore i da nas onda svatko malo ćusne i kaže ne bi vas bilo da niste izašli s nama na izbore”

Kao predsjednik HSLS-a Hrebak je izjavio i to da HDZ i SDP nisu rješenje već problem hrvatske politike.

Po anketama 0.4 %

Dario Hrebak HSLS je preuzeo na 1.1 posto. Tad je hrabro izjavio da će stranku reorganizirati i podići te da mu je cilj osvojiti 10 posto na parlamentarnim izborima i tako mijenjati većinu. No, počelo se događati upravo suprotno, stranka je unatoč snažnom PR-u počela padati ispod  1 posto da bi samo mjesec dana prije izbora došli do mizernih 0.4. Kako je stranka po crobarometru počela padati, tako je i Hrebak nakon svih izjava počeo ublažavati retoriku prema HDZ-u da bi se sada, naposljetku, našao i na njihovoj listi.

Naime, kad su ankete pokazale katastrofalno stanje HSLS-a, Hrebak je počeo davati intervjue kako se ipak mora se nekim koalirati i kako ima dobru suradnju s lokalnim HDZ-om koji je podupirao njegov program transparentnosti. No, oporba mu je vrlo brzo odgovorila da transparentnost nije uopće bila tema na Gradskom vijeću i da se onda ne može niti znati tko je što podupirao te su naveli da su transparentnost uveli gradovi i općine u kojima je SDP na vlasti poput Zlatara i Općina Omišalj dok niti jedna ‘utvrda’ HDZ-a to još nije učinila.

Inače, očigledno je da se liberali u Hrvatskoj polako počinju ujedinjavati. ‘Pametno’ i ‘Fokus’ su dogovorili koaliciji kojoj bi se još neki liberalni pojednici mogli pridružiti. Dario Hrebak je prije nekoliko mjeseci razgovarao i s Pametno pa i s Dalijom Oreškovićem koji su mu poručili da prestane dizati ruku u Saboru za Plenkovića i Bandićeve ‘žetončiće’ te da tek onda mogu početi ozbiljno razgovarati. Hrebak je to odbio i po izjavama lidera tih stranaka, suradnja je tu prestala biti moguća. Dario Hrebak se očigledno ne odvaja od HDZ-a i nastavlja, kako je i sam rekao, agoniju s njima. Da li samo zbog saborske fotelje ili nečeg drugog, to samo on zna.