Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Održani su unutarstranački izbori u HDZ-u i Ante Topalović ostaje predsjednik Gradske organizacije Bjelovar. Ta informacija nije ništa neočekivana jer je Topalović bio jedini kandidat na izborima u Bjelovaru, a ni u ostalim drugim gradovima u županiji Hrvatska demokratska zajednica nije imala više od jednog kandidata tako da ovi ‘izbori’ nisu bili neizvjesni to jest znalo se sve unaprijed.

No, ono što je neizvjesno je to kako će se HDZ postaviti na sljedećim lokalnim izborima u Gradu Bjelovaru. Naime, u ovom mandatu HDZ drži gradonačelniku Hrebaku većinu u Gradskom vijeću te mnoge projekte potiču, mnoge podržavaju i na mnogima surađuju, ali kada krene pripisivanja zasluga onda putem medija svo vrhnje ‘pobere’ Hrebak.

Hoće li HDZ, kao trenutno daleko najveća i najmoćnija stranka u državi i dalje pristati na takvu ulogu ostaje da vidimo. No, kada se sve sagleda, dva su najizglednija scenarija.

Dva scenarija

Prvi scenarij je da HDZ samostalno krene u borbu za gradonačelničku poziciju.  Drugi, o kojem se u gradskim kuloarima sve više šuška, je taj da HDZ traži mjesto zamjenika u mogućem Hrebakovom novom mandatu.

S time bi se Hrebak morao ‘odreći’ nekoga od svojih trenutnih zamjenika. U toj situaciji, izbor bi zasigurno  pao na Valnu Bastijančić – Erjavec (HSS) jer HDZ i HSLS nemaju više kvalitetne odnose s HSS-om, a i gradonačelnik Hrebak je rijetko kada u medijskim nastupima isticao svoju zamjenicu i ne bi mu bio problem zahvaliti joj se na suradnji.  No, također, izvjesno je da će izmjenom zakona Bjelovar imati samo jednog zamjenika. U toj situaciju, ‘višak’ bi ispao Igor Brajdić (HSLS).

Ako dođe do navedenog scenarija broja dva u kojem će HDZ inzistirati na mjestu zamjenika u mogućem drugom mandatu Daria Hrebaka, vrlo je zanimljivo kako će se Hrebak postaviti. Naime, ne treba zaboraviti da je Dario Hrebak u vrijeme HDZ-ove vlade dobio fotelju Državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova. Također, Hrebak je upravo na listi HDZ-a dva puta biran u Sabor, u drugom krugu izbora za gradonačelnika 2017. g upravo je HDZ dao podršku Hrebaku nakon čega je postao gradonačelnik i upravo HDZ drži Hrebaku većinu u Gradskom vijeću. Zasigurno je da će HDZ jednom tražiti nešto za uzvrat.

Gdje s Brajdićem?

S druge strane, Hrebak se na prvu sigurno ne želi odreći Brajdića jer je to osoba koja dolazi iz njegove stranke i s kojom ima dobar odnos i ono što je njemu još važnije, zna da bi mu dio birača to zamjerio. No, svi znamo da je politika ‘najstariji zanat’ na svijetu i ako pritisak HDZ-a bude prevelik, Brajdić bi mogao dobiti košaru. E, sad, Brajdić u tom slučaju neće završiti na ulici jer ga čeka sigurna fotelja u HGK-u. No, njemu se zasigurno ne ide samo tako ‘iz žutog dvorca’ jer je fotelja tamo ‘toplija’ nego u gospodarskoj komori. Ako dođe do svega navedenog, postavlja se pitanje  hoće li Brajdić onda biti novi pročelnik u mogućem novom mandatu gradonačelnika Hrebaka koji je prošli mjesec izjavio da će se natječaj za novog pročelnika u Gradskoj upravi raspisati tek kada prođu izboru, dakle kada se vidi tko je gdje i kako završio nakon izbora.

Hoće li doći do scenarija broj jedan ili do scenarija broj dva građani pa i novinari za sada točno ne znaju. No, sigurno je da akteri već na veliko o tome razmišljaju i razgovaraju te da se vuku potezi kao u šahu, ali izbori su iza ugla i vrlo brzo će nam morati pokazati što su odigrali.