Još uvijek se sliježu dojmovi nakon prošlotjednog prosvjeda mještana pet prigradskih naselja koja gravitiraju veterinarskoj ambulanti u Prgomelju, koja je sastavni dio Veterinarske stanice Bjelovar. Podsjetimo, mještani su se okupili kako bi izrazili bunt zbog otpuštanja veterinara Branka Brebrića, koji je ondje radio više od dva desetljeća. Krešimir Vukoša, predsjednik Uprave Veterinarske stanice, za Bjelovarac je kazao kako je Brebrić otpušten zbog racionalizacije troškova unutar tvrtke i sve manjeg obima posla, u što Brebrić sumnja. Otpušteni veterinar za naš je list potvrdio kako vjeruje da je njegov otkaz, koji je dobio bez ikakve najave, i to poštom na kućnu adresu, potpuno neopravdan.

Najava promjena

-Kako se Uprava Veterinarske stanice u zakonskom roku, koji je istekao 16. ožujka, nije očitovala o mojem otkazu, svoja ću prava nastojati ostvariti sudskim putem – najavljuje Brebrić koji je, od ukupno 30-ak veterinara zaposlenih u Veterinarskoj stanici, jedan od četvorice s najdužim radnim stažem. Od ukupno 29 godina radnog staža, 26 je proveo upravo u bjelovarskoj Veterinarskoj. Brebrić vjeruje kako pravi uzrok njegova otpuštanja valja tražiti u prvim ozbiljnim naznakama promjene vlasničke strukture u Veterinarskoj do kojih je došlo prije otprilike godinu dana. Tada interes za otkup udjela od nekolicine većih udjeličara pokazuje Domagoj Sedlić odnosno jedna od tvrtki iz sastava Sedlić Grupe. Sedlići su zapravo posljednje četiri godine s pojedinim udjeličarima pregovarali o mogućnosti ulaska u vlasničku strukturu Veterinarske stanice. Tijekom prošle godine za to su dobili suglasnost dijela udjeličara koji su Sedliću čak i dali punomoć da ih zastupa na Skupštini društva, na kojoj su za jednog od ukupno troje članova Uprave predložili veterinara Branka Brebrića. Međutim, taj prijedlog nije prošao. U međuvremenu je Sedlić postigao načelni dogovor s većim dijelom udjeličara, koji im je jamčio 51,5 posto vlasništva. No, onda su se stvari zakomplicirale. Sedlić je, među ostalim, dogovor postigao s vlasnicom najvećeg paketa udjela od oko 30 posto, uplativši joj čak i dogovorenu kaparu u visini od oko 640 tisuća kuna. Međutim, spomenuta udjeličarka nedugo nakon toga ih je izvijestila da se predomislila te da je paket ipak odlučila prodati Veterinarskoj stanici, i to po znatno većoj cijeni od one dogovorene sa Sedlićem, vrativši njemu ranije uplaćenu kaparu.

Izvanredna Skupština

-Taj postupak smatramo spornim jer je spomenuta gospođa jedan od troje članova Uprave Veterinarske stanice, što znači da je, laički rečeno, sama od sebe otkupila udjele. Bez obzira što je ugovor potpisao drugi član Uprave, mislimo da ovakva odluka nije smjela biti donesena bez prethodne suglasnosti Skupštine, u kojoj glas imaju svi udjeličari. Naime, prema Zakonu o trgovačkim društvima, članak 441. stavak 1. točka 10., Skupština se mora očitovati o svakoj financijskoj transakciji koja premašuje jednu petinu odnosno 20 posto temeljnog kapitala tvrtke, a upravo to je bio slučaj s otkupom spomenutog udjela – kazao nam je Domagoj Sedlić, dodajući kako su mali udjeličari, među kojima je i on, sredinom listopada prošle godine zbog spomenute situacije sazvali izvanrednu Skupštinu koja je, međutim, održana tek nakon dva mjeseca, što je, kaže, potpuno neuobičajena praksa kad je riječ o izvanrednim skupštinama. Na njoj su za nove članove Uprave ponovno predloženi Brebrić te Domagoj Sedlić i njegova supruga Jasminka Sedlić, no taj je prijedlog odbijen. Zbog sumnje u nepravilnosti prilikom otkupa najvećeg vlasničkog udjela, Sedlić je pokrenuo tužbu protiv njegove bivše vlasnice te Veterinarske stanice Bjelovar, a ti su postupci još uvijek u tijeku. Domagoj Sedlić otvoreno kaže kako ulaskom u vlasničku strukturu, u kojoj trenutno ima oko tri posto udjela, vidi niz prednosti i za svoju grupaciju, ali i za male poljoprivrednike na području naše županije.
-Želja nam je povećati djelokrug usluga unutar Veterinarske stanice i dovesti ih u svako seosko dvorište na našem području. Na taj način bismo našim poljoprivrednicima omogućili da budu u prednosti u odnosu na druge sredine, a posla bi bilo dovoljno, ne samo za sve trenutne zaposlenike Veterinarske stanice, već bismo stvorili uvjete za otvaranje novih radnih mjesta – kaže Sedlić, dodajući kako njegovu viziju podržava desetak udjeličara s kojima je već dogovorio otkup udjela.
-Doduše, ljudi su postali malo oprezni i uplašeni nakon što su vidjeli što se dogodilo g. Brebriću koji je javno podržao našu tvrtku. No, vjerujem kako će ispoštivati naše dogovore te kako ćemo i na sudu dokazati da smo bili u pravu – zaključuje Domagoj Sedlić.
U Upravi Veterinarske stanice kazali su kako čitav slučaj ne žele komentirati sve dok su u tijeku sudski postupci. Komentar je odbila i vlasnica najvećeg udjela zbog kojeg je čitava priča dobila sudski epilog.