Livadska ulica je jedna od desetak projektno pripremljenih ulica za gradnju ili rekonstrukciju. Procijenjena vrijednost investicije je oko 1.000.000 kuna, što uključuje i gradnju kanalizacije. Nakon što se osigura novac za gradnju, ista će kao i druge pripremljene ulice biti uvrštena u proračun Grada i izgrađena. Realan rok gradnje je sljedeće tri godine. Prilično zatečeni ostali su stanovnici Livadske ulice u Bjelovaru, kada su u Bjelovarcu pročitali taj odgovor Grada Bjelovara o planovima za rješenje njihovog problema.

Prašinu koju gutaju godinama i zbog koje imaju problema sa zdravljem više ne žele trpjeti, a kažu, odgovor koji su dobili nikako ih ne zadovoljava. Navedenih milijun kuna za asfaltiranje 250 metara njihove ulice i postavljanje kanalizacije Kristijanu Miloviću nije dalo mira i odlučio se obići bjelovarske tvrtke koje obično izvode takve radove. S prikupljenim ponudama javio se našoj redakciji želeći, kaže, javnosti dati do znanja kako očito nešto debelo ne štima u gradskim predviđanjima i financijskim troškovnicima.

Gotovi projekti

– Potaknut njihovim odgovorom, dao sam si truda i otišao vidjeti koliko bi koštalo izvođenje radova jer mi se iznos od milijun kuna činio jako velik. Pogotovo kada znam da su Hrgovljani u dužini od četiri i pol kilometra dobili nogostup i kanalizaciju, a svi radovi su koštali 1,8 milijuna kuna. Otišao sam u Ceste i zatražio ponudu za asfaltiranje 250 metara ulice. Istog dana su došli izmjeriti i za dva dana su mi poslali ponudu na 116 tisuća kuna, za četiri metra širine ulice s rubnjacima. U Bjelovar betonu su mi napravili izračun za postavljanje kanalizacije u istoj dužini. Njihova ponuda iznosi 298 tisuća kuna – pokazuje prikupljeno Milović. Da Grad, kaže, nema opravdanja za drastično odstupanje od tih iznosa tumači činjenicom da projekti za radove u njihovoj ulici postoje još od 2008. godine pa niti ne želi pomišljati na to da je uložen novac poreznih obveznika bačen u vjetar, a još manje da bi sada cijelu proceduru i financiranje projekta trebalo obaviti ispočetka.

Odlučni do kraja

– Još 2008. godine vidjeli smo gotove projekte za uređenje naše ulice. Htjeli smo ih vidjeti i sada, ali u Gradu nam to nisu dozvolili. Očito se objavom u novinama sve sakrilo daleko od očiju javnosti – sumnja Milović. No, tvrdi, mjerodavni niti ne slute koliko su stanovnici Livadske uporni i što sve mogu poduzeti ne bi dokazali kako više neće trpiti obmanu i prazna obećanja dok njihova djeca iz dana u dan gutaju prašinu.

S. Klinac