BJELOVAR – Gotovo devet godina nakon što je uhićen, bivši predsjednik ratnog kriznog štaba i predsjednik izvršnog vijeća Skupštine općine Bjelovar Jure Šimić (67), konačno bi ovog tjedna trebao saznati svoju sudbinu. U srijedu, 2. listopada u 14 sati sutkinja Županijskog suda u Rijeci Jesenka Kovačić trebala bi objaviti presudu u slučaju Šimić, kojeg se tereti zbog navodnih ratnih zločina.

Kao što je poznato, Šimića se tereti da je tijekom oslobađanja vojarne počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a prema navodima optužnice, upravo je Šimić nakon oslobođenja vojarne 29. rujna 1991. godine izdvojio trojicu zapovjednika, pukovnika Rajka Kovačevića, potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića.

Potom je izdao zapovijed grupi hrvatskih redarstvenika da izdvojenu trojku odvedu na stranu i ubiju, što su oni i učinili hicima iz vatrenog oružja. Sve te je optužbe Šimić odmah na početku suđenja porekao, a njegov branitelj Zorislav Krivačić uvjeren je u pozitivan ishod ovog mukotrpnog i predugačkog sudskog postupka.

-Optimizam nam između ostalog budi i činjenica što je državni odvjetnik čak i izmijenio optužnicu iz koje je izbačen završni dio, odnosno rečenica “što su oni i učinili hicima iz vatrenog oružja” te je od tog dijela odustao. Optužnica sada završava rečenicom da je Šimić naredio nepoznatim osobama da prozovu trojicu oštećenika i usmrte ih i tu završava kvalifikacija. Već ovim odustajanjem od zadnjeg dijela optužnice posve je očito da ne postoje dokazi koji bi inkriminirali Šimića, a mi smo pledirali na sud da se takvom izmijenjenom optužnicom ne može govoriti o kaznenom djelu jer se pod takvom kvalifikacijom Šimić nema od čega braniti – otkrio je Krivačić i dodao da očekuju da će sud u srijedu ili odbaciti optužbu ili da će donijeti oslobađajuću presudu.

U očekivanju slobode

Županijsko državno odvjetništvo predlagalo je ispitivanje još svjedoka, iako je tijekom postupka ispitano na desetke svjedoka i s hrvatske i sa srpske strane. Već time se može naslutiti kako shvaćaju da nemaju slučaj i da nisu uspjeli dokazati navode iz optužnice, a mi smo molili sud da konačno presječe s odugovlačenjem i da se suđenje završi. Ovaj postupak traje već gotovo deset godina, od čega polovica odlazi na sami sudski postupak, a sve ovo užasno je iscrpilo i Juru Šimića, koji je u međuvremenu doživio tešku prometnu nesreću od koje se jedva oporavio. Svi smo zadovoljni što će ova priča konačno završiti i očekujemo da će Šimić biti slobodan čovjek i da će ova priča koja ga proganja već gotovo cijelo desetljeće konačno završiti – istaknuo je Krivačić i naglasio da od ukupno četrdesetak ispitanih svjedoka, Šimića terete tek četiri svjedoka iz Srbije, no po ocjeni obrane svi su ti iskazi potpuno kontradiktorni i bilo bi stvarno veliko iznenađenje kad bi kao takvi bili uzeti u obzir.

Svi svjedoci iz Srbije su tijekom suđenja saslušavani putem video veze i nitko iz Srbije fizički nije ni dolazio u Hrvatsku i to iz razloga što se praktički protiv svih tih osoba ovdje vode kazneni postupci zbog ratnih zločina. Protiv jednog svjedoka, koji je zadnji davao iskaz, odnosno protiv Milana Tomića, u Zagrebu se vodi postupak zbog granatiranja Bjelovara, a čak niti on ne tereti Šimića za ono što mu se stavlja na teret i ne povezuje ga s inkriminiranim događajem. Među zadnjima su svjedočili i oficiri nekadašnje JNA, među kojima i drugi čovjek bjelovarske vojarne potpukovnik Boro Ranđelović, Zoran Šantić i Radovan Kumrić, koji od ove posljednje četvorice zapravo jedini tereti Šimića – kazao je Krivačić i dodao da se po analizi obrane njegov iskaz ne može uzeti kao istinit i vjerodostojan pošto ga je više puta tijekom postupka mijenjao.

Nitko ga nije vidio

Taj je svjedok saslušavan više puta i svaki put je događaje prikazao različito. Jednom je kazao da je izveden samo Kovačević, drugi puta Kovačević i Vasić, treći puta opet samo Kovačević. To je svjedok koji po našoj procjeni ne govori istinu, a iskazi svih svjedoka iz Srbije koji terete Šimića su neupotrebljivi jer su posve različiti, kontradiktorni i pobijaju jedan drugoga. Svaki od njih događaj zbog kojeg se Šimić tereti prikazuje drugačije i ključ je priče da nitko od njih zapravo nije vidio Šimića kako izriče naredbu. Također, nitko od dvadesetak svjedoka ispitanih s hrvatske strane ne tereti Šimića, a možda odlučujuću činjenicu u cijelom ovom postupku iznijeli su svi vještaci – rekao je Krivačić i dodao da se ovim slučajem bavilo ukupno sedam vještaka, od čega pet sudsko – medicinskih, a dva balistička.

Svih sedam vještaka, koji su ujedno svi i sveučilišni profesori i najveći autoriteti u državi na svom području složno je da su svi ti pokojni oficiri JNA stradali od rasprskavajućih sredstava. Svi ti vještaci suglasni su kako su oficiri stradali od minsko – eksplozivnih naprava od kojih su zadobili ozljede tijela koje su nespojive sa životom. Znači i svi vještaci ističu da se ovdje uopće ne radi o likvidaciji ratnih zarobljenika, već da su uzrok smrti kod sva tri oštećenika minsko – eksplozivne naprave. I ta vještačenja daju nam veliki zalog za optimizam i vjeru da će sud pravilno odlučiti i realno sagledati sve izvedene dokaze i činjenice, osloboditi Juru Šimića i da će ovaj kafkijanski proces konačno završiti – zaključio je Krivačić. (sg)