BJELOVAR – Zašto grad bez javne rasprave namjerava izmjestiti buvljak iz centra grada u Bušićevoj ulici, na prostor Bjelovarskog sajma, dakle na periferiju, i to bez ikakve javne rasprave, javno se zapitao Nenad Nekvapil, gradski vijećnik iz oporbenog SDP-a, nakon što smo nedavno objavili da Grad Bjelovar razmišlja o preseljenju buvljaka koji se, o tomu više nema nimalo dvojbe, izborio za svoje mjesto pa i, u vrlo kratkom vremenskom periodu, postao dijelom gradskog identiteta.

Buvljak na Britancu

– U Zagrebu je buvljak na Britanskom trgu, a u Londonu u Greenwich Church Street, dakle u centru. Nema razloga da se kod nas izmješta na periferiju – smatra Nekvapil i dodaje kako bi se buvljak, umjesto da se seli, trebao preurediti.
– Očito je da interes građana postoji, a sada buvljak treba dalje razvijati, urediti ga i napraviti parkiralište i štandove. Potrebno je, dakako, uvažiti i zahtjeve vlasnika okolnih kuća koji žele imati svoj mir, što se također može riješiti – govori Nekvapil i dodaje kako bi trebalo biti normalno da se takve stvari raspravljaju na Gradskom vijeću, a ne u četiri oka i unutar zatvorenih zidova, daleko od javnosti.

– Sada već postaje običaj da se ovakve stvari, koje su od velikog značaja za Bjelovarčane, odrađuju bez javne ikakve javne rasprave.
Podsjetimo, Grad Bjelovar temeljem odluke gradonačelnika 29. ožujka ove godine raspisao je Javni natječaj za osnivanje prava građenja poslovne zgrade u Ulici Brune Bušića na određeno vrijeme u trajanju od 25 godina. Početna, odnosno najniža naknada iznosila je tisuću kuna mjesečno, i to za zgradu predviđene tlocrtne površine oko 267 kvadratnih metara.

Jedini ponuditelj

Kao jedini ponuditelj, na natječaj se javilo trgovačko društvo Ravlić te ponudilo mjesečnu naknadu od 1.100 kuna. Prema saznanjima Grada Bjelovara, Ravlići imaju projekt vrijedan 1,2 milijuna kuna koji je u završnoj fazi pripreme za izgradnju. Poslovna zgrada koju Ravlići tamo namjeravaju izgraditi sastojat će se od mesnice, glavne prodavaonice, pekare i fast fooda. Također, u sklopu poslovne zgrade izgradit će se i sanitarni čvor, a dodatno će Grad Bjelovar urediti okoliš, parkirališna mjesta te prostor za “kamionsku prodaju” voća i povrća, poručili su iz Grada Bjelovara.

Što se pak tiče lokacije buvljaka, Grad Bjelovar dao je prijedlog da ga se preseli na područje Bjelovarskoga sajma. Smatraju to logičnim rješenjem, jer bi se na taj način objedinila ponuda na prostoru sajma koji je specijaliziran upravo za prodaju. Iako iz Grada Bjelovara poručuju kako su o tom pitanju razgovarali i s građanima, nejasno je na koji način je taj razgovor obavljen, s obzirom da nije održana nikakva javna tribina, okrugli stol ili bilo koji drugi oblik javne rasprave, a o namjeri preseljenja buvljaka nije se raspravljalo niti na Gradskom vijeću. (ik)