Puni upita i dobrih najava vratili su predstavnici Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije koji su sredinom prošlog tjedna usred Ljubljane prezentirali turističke potencijale Klastera Središnja Hrvatska. Najveći naglasak bio je upravo na Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je lani proglašena nacionalnim finalistom EDENa (Europskih destinacija izvrsnosti) na temu “Turizam i lokalna gastronomija”. U sklopu predstavljanja Klastera Središnje Hrvatske, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije tako je prezentirala turističku ponudu tog područja u samome srcu Hrvatske, predvođenu zdravstvenim i wellness turizmom Daruvarskih toplica. Suvremeno oblikovani centar očuvanja zdravlja koji su koristili i rimski carevi, turski i austrougarski vojskovođe i građanstvo često je bio na meti slovenskih turističkih agencija, a posebno ih je interesirala vrhunska referentna lista sportaša koji su se tamo oporavljali ili pripremali poput Sandre Perković, Mirka Filipovića i Ćire Blaževića.
Autohtone gastro delicije
Bjelovarsko-bilogorska županija predstavljena je i kao destinacija prepoznata po tradicionalnoj domaćoj gastronomiji i autohtonoj hrani nastaloj na višestoljetnoj multikulturalnosti. Brojni agroturizmi smješteni na bjelovarskoj i daruvarskoj vinskoj cesti nude autentičnu domaću kuhinju poput sireva, gibanica, moslavačkih brašnjača, fiš paprikaša, krvavica, ali recimo i čeških tradicijskih jela –dizanih knedla na pari, bramboraka i mnogih drugih delicija. U nacionalnom izboru za Europsku destinaciju izvrsnosti za 2015. godinu, upravo zahvaljujući tome, proglašena je finalistom te je u prosincu 2015. potpisivanjem Briselske deklaracije destinacija Daruvar-Bjelovar-Garešnica postala i dio EDEN Networka, najveće europske asocijacije održivog turizma.
Nisu zaboravljene niti jedinstven manifestacije poput Božićne bajke na imanju obitelji Salaj, koja je izrasla u međunarodnu atrakciju i broji gotovo 90 tisuća gostiju iz cijeloga svijeta, te je najposjećeniji adventski događaj u Hrvatskoj. Nakon božićne, slijedi i Uskrsna priča obitelji Salaj od 19. do 28. ožujka koja u iščekivanju najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, donosi jedinstven doživljaj 15 tisuća osvijetljenih pisanica i mnogobrojnih dekoracija koje čine izložbu uskrsnih motiva na imanju koje se proteže na 7 hektara. Osim toga, posjetitelji mogu uživati u oživljenim tradicijskim igrama, radionicama kazališnim predstavama za najmlađe i bogatoj tradicijskoj gastronomskoj ponudi.
Promotivnim materijalima i prezentacijom predstavile su se i ostale županije središnje Hrvatske – Zagrebačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Međimurska i Koprivničko-križevačka.