Česta svjedočenja vozača kamionima na cesti od Gudovca do Farkaševca, a potom i na dionici brze ceste do čvora Vrbovca 2, dovode u pitanje brojne prometne znakove zabrane prometa za vozila težima od 7,5 tona.

S druge pak strane, upozoravaju mještani Gudovca, ako kamioni teži od 7,5 tona s državne ceste prema Čazmi ne smiju skrenuti u Gudovac, kako će se uopće održavati najveće manifestacije Bjelovarskog sajma?

Sve što vrijedi teže je od 7,5 tona

Prvog vikenda u rujnu, podsjetimo, održat će se 27. međunarodni bjelovarski sajam, a prethodno će u to prigradsko bjelovarskog naselje brojni izlagači morati „dopeljati” sve što vrijedi u poljoprivredi. Tešku poljoprivrednu mehanizaciju, kao i svaki puta do sada, vozit će kamioni koji su, dakako, mahom teži od 7,5 tona.

No, na silasku s državne ceste prema Čazmi, prometna policija ipak ih neće zaustavljati i kažnjavati. Kako doznajemo iz PU bjelovarsko-bilogorske, postoje određene iznimke po pitanju zabrane prometovanja teretnih vozila težih od 7,5 tona.

U članku 1. Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, ograničava se uporaba određenih javnih cesta za promet te namjene kada za te javne ceste kao alternativni pravci postoje druge javne ceste s boljim prometno-tehničkim karakteristikama – pojašnjavaju iz PU, dodajući kako sljedeći članak Pravilnika navodi o kojim sve iznimkama može biti riječ.

Nema bolje ceste

Promet je dopušten ako do mjesta utovara ili istovara, odnosno do sjedišta prijevoznika ne postoji odgovarajući alternativni cestovni pravac s istim ili boljim tehničkim karakteristikama. Dopušten je i ako postoji dozvola za izvanredni prijevoz, kao i u slučaju da je onemogućen promet alternativnim cestovnim pravcem. Bez ograničenja prometuju vozila hitnih službi, vozila oružanih snaga Republike Hrvatske i vozila za održavanje cesta – navode u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

U ovom konkretnom slučaju, promet teretnim vozilima dopušten je zbog nepostojanja boljeg alternativnog pravca.