BJELOVAR – Velika većina zaposlenika u osnovnim i srednjim školama od danas je u štrajku, a štrajk bi trebao potrajati sve dok Vlada RH ne pristane na zahtjeve sindikata. Kao što je poznato, sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u osnovnom i srednjoškolskom sustavu za sve zaposlene.

-Tražimo da se koeficijent složenosti poslova za sve VSS radnike u obrazovanju poveća sa sadašnjih 1,325 na 1,406, što je povećanje koeficijenta za 6,11 posto. Vlada je odbila naše zahtjeve i predložila dodatke na plaću za 2 posto od 1. listopada ove godine i dodatnih 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine, što nam je neprihvatljivo – istaknula je povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i nastavnica u bjelovarskoj Obrtničkoj školi Anđelka Šoški i dodala da bi na godišnjoj razini traženo povećanje iznosilo oko 400 milijuna kuna.

-Gledano po pojedinačnom zaposleniku u osnovnim i srednjim školama, prihvaćanje naših zahtjeva i povećanje koeficijenta značilo bi povećanje plaće od 300 pa do 600 kuna mjesečno, ovisno o stažu. Ovim štrajkom borimo se za svoje dostojanstvo, za svoj materijalni, ali i društveni položaj, a ponuda Vlade najbolje pokazuje kakav je status učitelja u Hrvatskoj i koliko im je obrazovanje bitno – kazala je Šoški i dodala da se štrajk nastavlja do daljnjega i da će se sve dok se ne ispune zahtjevi štrajkati cirkularno.

Prevedeno, to znači da istovremeno neće štrajkati sve škole, već je dogovoreno da će određeni dan u štrajku biti škole u pojedinim županijama, a sljedeći dan u štrajku će biti neka druga županija. Takva je odluka donesena kako se ne bi previše zaostalo sa školskim programom, posebno ukoliko Vlada u kraćem roku ne pristane na zahtjeve sindikata, a svakog dana sindikati će na tiskovnim konferencijama najaviti u kojoj se županiji štrajka sljedećeg dana. Za sada je sigurno samo da će se u školama Bjelovarsko – bilogorske županije sutra nastava normalno odvijati, a već sljedećeg tjedna jedan dan neće biti nastave i roditelji tog dana ne trebaju slati učenike u škole.