MOSKVA/BJELOVAR –  Slavko Prišćan, bivši savezni nogometni sudac, sadašnji nogometni trener i predsjednik Županijskog nogometnog saveza, živi svoj drugi mandat u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza u kojem je član već više od pet godine. Kao član Izvršnog odbora HNS-a Prišćan je prisustvovao prošlom svjetskom prvenstvu u Brazilu, a i sad je prisutan na svim utakmicama naše reprezentacije u Rusiji. U Brazilu se baš i nismo proslavili, ali zato smo u Rusiji pokazali svoje pravo lice i potvrdili svoj visoki nogometni rejting u svijetu.

Zlatko Dalić heroj nacije

Prišćan je pratio sve utakmice naše reprezentacije s tribina i to u društvu cijenjenih i svjetski priznatih nogometnih djelatnika. Zbog svog velikog nogometnog iskustva on je i najbolji pojedinac koji može prenijeti i dočarati atmosferu koja vlada u Rusiji, na tribinama i oko stadiona.

-Kao igrač i kao trener bio sam sudionik mnogih utakmica i na njima sam svašta doživio, međutim, ovo svjetsko prvenstvo nudi nešto sasvim drugo. Nudi i daje jednu nedoživljenu atmosferu. Tko uistinu voli sport i nogomet, a pored toga nije mu jedini imperativ da bude viđen na tribinama, prisustvovanje svjetskom prvenstvu dođe kao jedan san. Od igrališta pa do zadnjeg reda tribina sve je 200 na sat. Sve se odvija kao u nekom transu i čovjek mora biti strašno smiren i koncentriran, što je iznimno teško, kako bi gledao utakmicu na način na koji je inače navikao – gotovo u dahu kazao je Prišćan koji je dodao – Sve naše utakmice bile su neizvjesne i teške, no, usprkos svemu igramo poprilično uvjerljivo, a osim toga krasi nas jedna sjajna atmosfera. Za tu atmosferu najzaslužniji je izbornik Zlatko Dalić koji je u najkraćem mogućem roku postao heroj nacije.

Infarktno stanje na tribinama

Cijela nacija došla je gotovo do ludila, no, Prišćan svjedoći kako je atmosfera na tribinama isto tako jedno veliko čudo, da se čovjek naježi i u jednom trenutku doslovno ne zna gdje se nalazi.

– Svima nama nekako najstresnija bila je utakmica s Danskom koja je kulminirala izvođenjem penala. Bio sam u svečanoj loži zajedno s Davorom Šukerom, Vrbanovićem, s Infantinom predsjednikom FIFE i s još nekoliko kolega iz Izvršnog odbora HNS-a među kojima je bio i Stjepan Merkaš. Upravo Merkaša bilo je nevjerojatno promatrati. Čovjek je proplakao kad smo odmah na početku utakmice primili pogodak, a kad smo za koju minutu izjednačili počeo se strašno tresti, znojiti i gubiti kontrolu, tako da nas je bilo strah da će mu ozbiljno pozliti.

Rusi već sad primaju čestitke iz cijelog svijeta za do sada najbolje organizirano svjetsko prvenstvo.

To se vidi na svakom uglu – rekao je Prišćan – Posebno treba spomenuti osiguranje pri ulasku u hotel i na stadion. To još nisam doživio. Na primjer, ako se izađe iz hotela i napravi se samo nekoliko koraka i treba se vratiti po neku sitnicu koja je zaboravljena, ponovo na ulaznim vratima je kompletan pregled, pokazivanje mobitela, pretres gotovo do kože i tako bez riječi isto po sto puta ukoliko je potrebno. Isto tako je temeljiti pregled je i na ulasku na stadion. Nama su pregledavali i navijački šal i to svaku kockicu po kockicu, pregledavaju se cipele, kragna na košulji i to mirno jednog po jednog gledatelja. Jednostavno, osiguranje je dovedeno do savršenstva.

Dalić nevjerojatno otvoren čovjek

Gledajući iz ugla struke vidi se kako ni jedna reprezentacija nije sve utakmice odigrala u skladu sa svojim mogućnostima, da je pregazila sve svoje protivnike i da je lakoćom stigla do završnice.
Pa sjetite se svojevremeno Italije, Njemačke pa i Brazila. Svi su se oni mučili i na kraju su ipak došli do vrha nogometnog svijeta. Mi smo već sad ostvarili jedan fantastičan, povijesni rezultat i ja sam već najavio kako Daliću obavezno treba produžiti ugovor na daljnje četiri godine. On je uistinu stvorio jednu sjajnu atmosferu u stožeru i među igračima u reprezentaciji, a i u cijeloj Hrvatskoj. Nevjerojatno koliko je Dalić otvoreni tip. Sasluša sve prijedloge i puno kontaktira bivše izbornike Blaževića i Čačića, no, uvijek napravi po svome.

Rusi su strašno razočarani

U Rusiju smo krenuli s željom da prođemo skupinu, međutim, zahvaljujući znanju, kvaliteti, sreći i ostalim detaljima koji su sastavni dio nogometne igre reprezentacija je dogurala jako daleko.

– Utakmica protiv Danske bila je ključna – smatra Prišćan koji je obrazložio – Nakon te pobjede došlo je do određenog rasterećenja i potpune vjere u svoje mogućnosti, ali i do potvrde naše kvalitete koja je neiscrpna. Utakmica s Rusijom imala je jedan poseban pritisak. Na smijemo zaboraviti da smo igrali protiv domaćina, ali i da su pritisak s tribina i saznanje da smo došli na korak do samog kraja stvorili jednu tešku atmosferu. Međutim, usprkos jednoj našoj neuvjerljivoj utakmici bili smo bolji protivnik i zasluženo smo otišli u polufinale. Rusi su strašno razočarani, no, priznaju kako smo bili bolji. Čestitali su nam i u njihovoj komunikaciji nije bilo ni jednog krivog pogleda, neodmjerene riječi ili negativne gestikulacije. Ničime nisu pokazali kako nam je ‘netko’ pomogao i da nismo zasluženo pobijedili – kazao je Slavko Prišćan koji nakon opet infarktne utakmice s Englezima ostaje u Moskvi i na povijesnoj, finalnoj utakmici.