Preko 3400 pasa, samo po veterinarskim zabilježbama, u svojim dvorištima, kućama i stanovima prošle su godine imali Bjelovarčani. I dok ih najveći broj drži kao kućne ljubimce, neke bjelovarske obitelji odlučuju se i za korak više, okrečući se profesionalnom uzgoju. Još dalje odlučila je otići obitelj Renić.

Marin i Ljiljana svoj dom na Boriku potpuno su prilagodili vlastitoj, po svim propisima registriranoj uzgajivačnici i to njima posebno omiljene vrste pasa, Američke akite. Prije otprilike tri godine iz susjedne Srbije nabavili su Niku, prvoklasnu ženku koja im je do sada već podarila dva legla od po četiri odnosno petero psića. Imaju Renići i mužjaka Arona koji nam je uz vlasnika spremno pozirao s kćerkom Astrom. Marin ističe kako je riječ o psima koji su odlični čuvari i obožavatelji svoga vlasnika, te izrazito privrženi, a najčešće po mladunčad dolaze obitelji s djecom.

– Niku smo kupili iz čiste ljubavi prema toj pasmini. Kada smo proučili sve njezine prednosti sigurni smo bili da ćemo našoj kćerkici Marini priuštiti odrastanje uz takvog ljubimca. Nakon par mjeseci shvatili smo da imamo psa bez mane i proučavajući odlike pasa koji odlaze na izložbe i ocjenjivanje činilo nam se kako je naša Nika zapravo jako kvalitetna ženka i nismo se prevarili. Tako smo odlučili nabaviti i Arona, pa smo iz prvog legla ostavili njihovu kćer Astru, onda smo kupili još jednu ženku, sada već imamo i drugo leglo i tako nas je krenulo, moglo bi se reći.

No, kako ne bi došlo do zablude ne radi se o nikakvoj zaradi. Riječ jest o psima za koje se postiže cijena od tisuću do 2500 eura, ali njihov uzgoj i puno košta – napominje. O svojim ljubimcima brinu se što bolje mogu, pa su, primjećujemo, cijelu kuću u dvorištu prilagodili samo njima. U prizemlju spavaju prinove, jer prvih sedam mjeseci zbog opasnosti da oštete kukove, stepenicama ne smiju, dok nas s balkona promatra Nika. Počasna članica velike obitelji kao da je svjesna časti koja joj pripada činjenicom da je ipak ona prva.

– Riječ je o pasmini koja je vrlo zahvalna za držanje. Nemaju mirisa, pa ako su u stanu ne moraju se prečesto kupati, a najslađi su kada im složimo frizuru posebnim propuhivačem – priča Ljiljana koja zajedno s kćerkom Marinom pomaže u svakom koraku odrastanja velike pseće obitelji.