Ciklus energetske obnove školskih zgrada na području Bjelovarsko-bilogorske županije već sada premašio je iznos od stotinu milijuna kuna te postao financijski najizdašniji investicijski ciklus još od izgradnje bjelovarskog srednjoškolskog centra. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs tom prigodom često boravi u županijskim gradovima, a samo prošlog tjedna posjetio je Daruvar i Garešnicu.

Bolji standard za 240 učenika

U energetsku obnovu školskih zgrada na daruvarskom području ove godine uložit će se najmanje 24 milijuna kuna, čulo se tijekom županova radnog posjeta. U pratnji ravnateljice te izvođača radova i nadzora obišao je radove na energetskoj obnovi Glazbene škole Brune Bjelinskog. Vrijednost radova je 2,1 milijun kuna, pri čemu se najveći dio projekta financira europskim novcem, dok se 40 posto investicije obvezala „pokriti” Bjelovarsko-bilogorska županija. Radovi na objektu obuhvaćaju toplinsku zaštitu krova iznad grijanog prostora, toplinsku zaštitu vanjskog zida, toplinsku zaštitu stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije te ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja.

– Obnovom škole koju trenutno pohađa 240 učenika, ostvarit će se velike uštede, pa će se dio sredstava moći prenamijeniti i za podizanje standarda. Nakon energetske obnove planirana je nabavka novog namještaja i ostale opreme – istaknuo je župan Bajs dodajući kako će se sličan „recept” primijeniti i na ostale zgrade čija je energetska obnova u tijeku ili tek treba započeti.

Primjereniji uvjeti školovanja

– Realizacijom projekata ostvarit će se cilj kompletno obnovljenih i opremljenih matičnih, ali i područnih škola. Na taj način našoj djeci, učenicima i profesorima omogućit će se uvjeti rada i školovanja primjereni vremenu u kojem živimo – pojasnio je župan Bajs.

U program energetske obnove ušlo je sedam školskih ustanova s područja grada Daruvara. Odobreno je financiranje obnove pet škola ukupne vrijednosti od gotovo 24 milijuna kuna, a očekuje se i odobrenje za projekte vrijednosti od još 6 milijuna kuna za dodatne dvije školske ustanove. Idućeg dana županijska delegacija zaputila se u Garešnicu, gdje je u društvu predstavnika Grada i institucija obišla obnovljenu Ljekarnu Doma zdravlja BBŽ, a potom i prisustvovala potpisivanju ugovora s izvođačem radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Garešnica vrijednoj više od deset milijuna kuna.

Počinje dogradnja Češke osnovne škole J. A. Komenskog

Ugovor vrijedan 4,2 milijuna kuna za dogradnju i rekonstrukciju Češke osnovne škole J. A. Komenskog i Češkog dječjeg vrtića Ferde Mravenca potpisali su u srijedu u Daruvaru ravnateljica Marija Valek i direktor požeške tvrtke Projekt-Inženjering Krešimir Krizmanić. Posljednji je to formalni korak prije samog početka radova na projektu koji će se realizirati zahvaljujući suradnji i partnerskom odnosu same škole, Bjelovarsko-bilogorske županije, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Saveza Čeha, Grada Daruvara, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i Vlade Republike Češke. Naime, financijsku konstrukciju dogradnje škole i dječjeg vrtića u iznosu od 1,2 milijuna kuna pokrit će Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a Vlada Republike Češke s 2,2 milijuna kuna, dok Bjelovarsko-bilogorska županija pokriva preostalih 700 tisuća kuna troška.
Dogradnjom i rekonstrukcijom škole stvorit će se preduvjeti za bolji standard 229 učenika, a dječji vrtić koji pohađa 150 mališana napokon će dobiti adekvatan prostor za rad, s obzirom da djeca vrtić trenutno pohađaju u prilagođenom prostoru.