Od početka ove godine roditelji više ne moraju za svaki izostanak djeteta odlaziti po liječničku ispričnicu. Od drugog polugodišta prošle školske godine na snagu su stupile izmjene Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera i omogućile im da do tri uzastopna dana i to nekoliko puta tijekom godine mogu sami opravdati izostanak.

 Ne moraju ići liječniku

No, svakako moraju voditi računa da opravdanje stigne u propisanom i to kratkom roku, što se danas pogotovo u školama s e-dnevnicima prilično revno evidentira. Jedinstvena su to pravila ponašanja koja su zatim sve škole morale uvrstiti u svoje statute. S olakšanjem su ih dočekali i roditelji i liječnici. Sada više ne moraju za običnu virozu popraćenu dvodnevnom temperaturom odlaziti liječniku, čekati u redu i smišljati izlike na poslu zbog čega su prekoračili stanku za pauzu. O liječničkom olakšanju da se i ne govori. No, provjerili smo u bjelovarskoj I. osnovnoj školi idu li novije zakonske odredbe i školama na ruku.

– Prije smo sami utvrđivali izostanke i to na temelju toga da roditelj može po tri dana u jednom i drugom polugodištu opravdati izostanak iz škole. Sada je jasno rečeno da to mogu biti tri uzastopna dana i to nekoliko puta u jednoj školskoj godini. Znači sada za neke najčešće kratkotrajne bolesti roditelji s djecom ne moraju više ići liječniku, što je po meni puno bolje – komentira Landsman. Kaže ravnateljica kako takvi izostanci i jesu najčešći, a sve duže od toga mora biti potkrepljeno liječničkom ispričnicom. Druge izostanke koje Pravilnik također jasno propisuje gotovo da Landsman i ne pamti.

– Postoji i izostanak s nastave u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja. Na temelju takvog zahtjeva učitelj može odobriti izostanak tijekom nastavnog dana, razrednik za do tri pojedinačna ili uzastopna dana. Ako unaprijed roditelj zatraži opravdani izostanak svoga djeteta za tjedan dana o tome odlučuje ravnatelj, a do 15 dana mora ići na odlučivanje učiteljskom vijeću. No, ti duži izostanci su jako rijedak slučaj u našoj školi – doznajemo od Landsman. I tako dok se novo stanje s ispričnicama i izostancima čini idiličnim za sve sudionike u odgoju školarca učitelji nevoljko sliježu ramenima. Njih najviše muči kako tumačiti riječ “nekoliko”. I Doris Banušić Duvnjak, razrednica 7. d. u I. OŠ zbog toga je morala uvesti i neka svoja, dakle interna pravila.

Zadnja riječ roditelja

– Uspoređujući mojih devet godina rada u školi čini mi se da ovakva uređenost izostanaka baš i nije najsretnija varijanta. Prijašnjim Pravilnikom se sve do u detalja razjasnilo što i kako. Novi kaže da sada roditelj može opravdati nekoliko puta godišnje do tri dana izostanak djeteta, a ta riječ nekoliko je relativna. Opravdavam ja to ali pokušavam da ostane u okvirima nekoliko puta, jer ako prijeđe u naviku postaje nešto što se baš ne može tolerirati bez obzira što roditelji kao trebaju imati zadnju riječ. Obično tražim da mi pošalju mailom razlog izostanka i opravdanje, kako bi mogla isprintati i ako zatreba pokazati na uvid. Može učenik donijeti i pisanu ispričnicu roditelja na komadu papira, rijetko prihvatim i usmeno i SMS-om. I sve to čuvam do kraja školske godine – iznosi svoje iskustvo Banušić Duvnjak.