Bjelovarsko bilogorska županija projektom ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’ prošle školske godine 2017/2018 osigurala je besplatan školski obrok za 1260 učenika. Projekt je to vrijedan 1.327 tisuća kuna koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

-Nositelj projekta bila je Bjelovarsko – bilogorska županija u partnerskom odnosu s 21 osnovnom školom kojoj je osnivač. Ovim projektom svako pete dijete u našim školama je imalo besplatan obrok i to identičan kao i svaka druga djeca čiji su roditelji plaćali školsku kuhinju tako da se djeca čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja nisu ni po čemu izdvajala – izjavio je župan Damir Bajs. Dodaje da su učenike koji su imali potrebu za besplatnim školskim obrokom temeljem kriterija odabrale same škole koje na licu mjesta vide kojim učenicima, odnosno roditeljima je pomoć potrebna.

-Konkretno gledajući, roditeljima se po djetetu pomoglo s oko 1100 kuna za potrebe školske kuhinje s čime su roditelji taj svojevrsno ušteđen novac mogli utrošiti na neke druge stvari potrebne njihovoj djeci – naglasio je župan Bajs. Također dodaje da je u skladu s tim prošle godine do okončanja natječaja Bjelovarsko – bilogorska županija dala nalog svim školama da svi učenici koji su do tada imali besplatan obrok imaju i dalje, a Županija je iz svojih sredstava financirala obroke za sve i prebrodila vrijeme financiranja do odobrenja i samog povlačenja europskih sredstava.

Ravnateljica Osnovne škole Ivanska Nada Veselski nazvala je ovaj projekt hvalevrijednim te se nada da će se i u budućnosti s njim nastaviti.

-Ovaj projekt roditeljima olakšava materijalna izdvajanja za djecu i zato ga uvijek treba podržati. Sve škole su se pridržavale kriterija, prikupljali smo dokumentacije, školski odbori su vijećali i mislim da smo svi zajedno napravili veliku stvar – izjavila je ravnateljica Veselski. (vec)