Piše: Vedran Cindrić
 
Bjelovarska II. osnovna škola ponovno se nalazi u žiži javnosti jer je upravo ta ustanova i njezino vodstvo pod ravnateljicom Davorkom Bačeković – Mitrović prozvano u emisiji HRT-a ‘Dobar dan, Hrvatska’, a isto je na svojim službenim stranicama učinila i udruga ‘Iskorak’.

Naime, Mario Lemešić, HIV pozitivni kuhar II. osnovne škole, zbog čijeg su slučaja najveći hrvatski stručnjaci po pitanju HIV-a održali brojna edukativna predavanja u Bjelovaru, pozvan je u HRT-ovu emisiju ‘Dobar dan, Hrvatska’ da s eminentnim stručnjacima na nacionalnoj televiziju edukativno govori o nacionalnoj kampanji ‘Nemjerljivo=Nezarazno’ koja je dio međunarodne akcije u koju je uključeno 760 organizacija iz 100 zemalja svijeta, a koja govori o tome da su HIV pozitivne osobe s nemjerljivom viremijom bezopasne za okolinu, a u čiju skupinu pripada i Lemešić.
Branimir Farkaš, urednik emisije koja je išla uživo, pozdravio je goste prof. Josipa Begovca, voditelj Klinike za infektivne bolesti te pravnicu i docenticu Pravnog fakulteta u Zagrebu Sunčanu Roksandić Vidlička te izjavio.

Prepiska mailova u HRT-ovom studiju

-Zvali smo dragi gledatelji i trećeg gosta, Maria Lemešića koji je kuhar u II. osnovnoj školi u Bjelovaru i on je trebao biti prva HIV pozitivna osoba u studiju HRT-u, no dobio je odbijenicu svoje ravnateljice za današnje gostovanje u ovoj edukativnoj emisiji – kazao je voditelj Farkaš te naglasio da su s HRT-a poslali službeni upit ravnateljici Bačeković o mogućnošću dolaska Lemešića u emisiju, nakon čega je voditelj Farkaš u studiju preko velikog ekrana prikazao odgovor ravnateljice u kojem stoji.

-Gospodin Lemešić je dužan službeno tražiti dan godišnjeg odmora, a ako ga zatraži i dobije, onda može gostovati kod vas. Inače, traženje dana godišnjeg odmora posao je zaposlenika, a ne komentatora s HRT-a. Ja nisam razrednica, ja sam ravnateljica, dakle čekam da se kolega službeno javi u tajništvo škole – stoji u mailu ravnateljice.

No, Lemešić se još tri dana prije emisije koja je održana 28. ožujka javio u tajništvo škole te je zatražio dan godišnjeg odmora koji mu pripada po zakonu i kolektivnom ugovoru, a od ravnateljice je dobio mail koji je voditelj emisije također prikazao na velikom ekranu u studiju.

-Ne odobrava se dan godišnjeg odmora 28. ožujka 2019. godine zbog posla i radnih obveza – stoji u odgovoru ravnateljice.

Voditelj emisije nadalje je naglasio kako smatraju da je ova tema emisije važna i kako treba javno govoriti o borbi protiv diskriminacije ljudi s HIV-om te su s HRT-a zatražili očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je odgovorilo da podržavaju svake aktivnosti vezane uz senzibiliziranje javnosti u vezi ove teme s ciljem borbe protiv diskriminiranja HIV pozitivnih osoba te da će o ovom konkretnom slučaju zatražiti punu informaciju od škole, nakon čega će se HRT opet oglasiti.

Mario Lemešić, kuhar II. osnovne

Na pitanje voditeljice emisije docentici Sunčani Roksandić – Vidlička radi li se ovdje o sustavnom kršenju prava HIV pozitivne osobe, Vidlička je prepričala cijeli slučaj ispočetka, od nezakonitog otkrivanja njegovih osobnih podataka koji su krenuli iz ordinacije pa došli do zaposlenika škole, a zatim odmah i do roditelja učenika (nakon čega je uslijedio bojkot školske kuhinje od jednog dijela roditelja o čemu je Bjelovarac.hr već izvještavao).

O slučaju nepuštanja Lemešića na edukativnu emisiju HRT-a i mi smo pitali ravnateljicu Davorku – Bačeković Mitrović putem maila na koji nismo dobili odgovor više od tri tjedna.
 
Zahtjev za godišnji sam uputio na vrijeme

Mario Lemešić izjavio je da ne zna zašto mu je zahtjev za jedan dan godišnjeg odbijen, ali da ga se pridržavao.

Poziv od HRT-a dobio sam 22. ožujka na što sam novinarima rekao da ću rado sudjelovati u toj edukativnoj emisiji, ali da sve ovisi o ravnateljici. Dana 25. ožujka službeno sam zatražio dan godišnjeg odmora, što je i u zakonskom roku, ali on mi je bio odbijen tako da sam taj dan morao doći na svoj posao, kratko je izjavio Lemešić.
 
Kršenje prava radnika i diskriminacija HIV pozitivnih osoba
 
Udruga ‘Iskorak’ koja u suradnji s klinikom ‘Fran Mihaljević’ i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo vodi kampanju ‘Nemjerljivo=Nezarazno’ oglasila se na svojim službenim stranicama priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

Dana 28. ožujka 2019. u emisiji HRT-a “Dobar dan, Hrvatska” koja je išla uživo, povodom kampanje N=N, uz goste docenticu Sunčanu Roksandić Vidličku s Pravnog fakulteta u Zagrebu i profesora Josipa Begovca, voditelja Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om, trebao je gostovati i gospodin Mario Lemešić, kuhar II. osnovne škole Bjelovar.

Naime, gospodin Lemešić trebao je predstavljati udrugu Iskorak i spomenutu kampanju, kao i ciljeve i smjernice kampanje Nemjerljivo=Nezarazno koja je dio svjetske kampanje, s ciljem destigmatizacije osoba koje žive s HIV-om. Kampanjom se poručuje da osobe koje imaju nemjerljivu količinu virusa ne mogu prenijeti HIV, odnosno da ne ugrožavaju svoju društvenu i radnu okolinu, kao ni svoje partnere.

S obzirom da je ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar, dr. sc. Davorka Bačeković-Mitrović, spriječila dolazak gospodina Lemešića, smatramo da nam je nanesena nemjerljiva šteta u predstavljanju kampanje N=N i edukacije javnosti.

Zbog svega navedenog izražavamo veliko žaljenje. Sprječavanje dolaska gospodina Lemešića ukazuje da ravnateljstvo škole krši prava radnika te provodi diskriminaciju i stigmatizaciju osoba koje žive s HIV-om – stoji u dopisu Udruge Iskorak