Piše: Vedran Cindrić

Jučer je održana prva sjednica Gradskog vijeća nakon one famozne od 17. srpnja koja je neslavno završila u svim nacionalnim medijima i o kojoj je ‘brujila’ cijela Hrvatska. Podsjetimo, tada su svi sudionici sjednice zbog zaražene osobom COVIDOM-19 poslani od strane epidemiologinje u samoizolaciju, što jedino nije učinio gradonačelnik Dario Hrebak  koji je unatoč izrečenoj mjeri dr. Vesne Grgić otišao u Hrvatski sabor na glasanje za svog koalicijskog partnera i vladajuću stranku HDZ. Da se tako nešto više ne ponovi, jučerašnja sjednica održana je online.

Loš posao u naselju Rajić

Na aktualnom satu, gradski vijećnik Nenad Nekvapil upitao je kada će biti riješen problem stanovnika naselja Rajića po pitanju pješačke staze, oborinskih voda, šahti i vraćanja mostova ispred kuća u prvobitno stanje.

Naime, Bjelovarski list u ponedjeljak je izašao s člankom u kojem se stanovnici toga prigradskog naselja žale kako duže od godinu dana čekaju da se radovi koji su naprasno završeni konačno dovrše. Radi se o tome da su Hrvatske ceste obnovile državnu cestu koja vodi kroz Rajić, a da je Grad Bjelovar bio zadužen za obnovu pješačke staze i cijevi za oborinske vode. No, kako kažu stanovnici naselja Rajić, posao je potpuno sfušaren i nije dovršen što im otežava život i što će im kada počnu kiše još više otežati. Ističu da su cijevi za oborinske vode postavljene u prvom kilometru od strane Prgomelja, ali da neobjašnjivo nisu postavljene i šahte zbog čega im se prilikom svake kiše u dvorište slijeva ogromna količina vode zbog čega pri većem pljusku imaju prava mala jezera ispred kuća. Nadalje, stanovnici Rajića kažu da je pitanje vremena kada će se dio pješačke staze urušiti i da mostovi ispred kuća koji su razbijeni zbog radova nisu vraćeni u prvobitna stanja. U članku Bjelovarskog lista stoji odgovor Hrvatskih cesta koje, između ostalog, kažu da su oni svoj dio posla obavili, a da je za ostalo odgovoran Grad Bjelovar te da je problem navodno nastao zbog financija.

-Hrvatske ceste su obnovile državnu cestu, a Grad Bjelovar je radio pješačke staze sa dijelom oborinske odvodnje. Dio radova oborinske odvodnje i sanacije radova nije dovršen do kraja. Tako da smo kontaktirali izvođače radova , a predstavnik a Grada Bjelovara je došao na lice mjesta vidjeti problem zajedno sa predstavnicima Hrvatskih cesta i izvođačima radova kako bi se našlo funkcionalno rješenje. Nadam se da će se u skoro vrijeme to dogoditi – odgovorio je Zoran Preskočil, viši savjetnik za poslove gradnje.

Opet novi rok za Ulicu don Frane Bulića

Gradskog vijećnika Željka Pavlekovića zanimalo je kada će obnova Ulice don Frane Bulića.

-Na posljednjem Gradskom vijeću prije dva mjeseca rečeno je da će za najmanje dva tjedna početi radovi na Ulici don Frane Bulića kao i okolnim ulicama. Prošlo je dva mjeseca, prošli su godišnji i ne radi se apsolutno ništa, opet je pregaženo ono što je rečeno – kazao je Pavleković.

-Don Frane Bulića vezana je za rekonstrukciju vodovoda koja je aplicirana u aglomeraciji Bjelovar, a moram vam reći da je aglomeracija počela 11. rujna. Što znači da su teoretski radovi počeli, samo sada se moraju provesti predradnje poput izrade izvedbenog projekta,  potvrde nadzornog inženjeringa i nakon svega toga kreće radovi, a Ulica don Frane Bulića ima prioritet – izjavio je Zoran Biščan, član Uprave Vodnih usluga.

Inače, izjava člana  Uprave vodnih usluga da je aglomeracija službeno počela tek 11. rujna iznenadila je mnoge jer su još prije četiri mjeseca točnije 15. svibnja, mjesec i pol prije izbora, gradonačelnik Dario Hrebak i njegov koalicijski partner iz redova HDZ-a ministar Tomislav Ćorić pozvali brojne novinare i fotografe da na Križevačkoj cesti ispred bagera otvore radove za navedenu aglomeraciju.

 Važno pitanje toplih obroka u školama za učenike slabijeg imovinskog stanja postavila je gradska vijećnica Višnja Biljan.

-Nažalost, EU projekt ‘Djetinjstvo bez gladi’ trenutno ne prima prijave, ali zato Grad Bjelovar ima osigurana sredstva za 70 djece po svakoj školi. Koja su to djeca odlučit će učiteljsko vijeće, ali sredstva su osigurana i djeca slabijeg imovinskog stanja će imati osiguran topli obrok – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić – Erjavec.

Hrvoje Horvat počasni građanin

Valja istaknuti i da su na Gradskom vijeću izglasana javna priznanja. Tako je jednoglasno odlučeno da Hrvoje Horvat, nekada najbolji rukometaš svijeta, postane počasni građanina Bjelovara. Coner grupa dobit će Zlatnu plaketu za izuzetne uspjeha na području gospodarstva. Zlatnu plaketu za uspjehe na području kulture i umjetnosti dobit će arhitektica Katica Večerić, a Helena Gustović Ljubić za područje odgoja i obrazovanja. Aktualni ravnatelj bolnice Ali Allouch dobit će za Zlatnu plaketu za ostvarene uspjehe na području zdravstva, Jadranko Grantverger za uspjehe na području sporta, a Božidar Bakšaj za izuzetan doprinos u Domovinskom ratu.