Sezona striže ovaca u punom je jeku, a dok mnogi mladi bježe od poljoprivrednih poslova, 30-godišnji Branislav Lazić iz Ribnjačke još prije 12 godina započeo je s ovim hobijem.

 Brzina i preciznost

– Bratov kolega Mihael Vuk me naučio kako se šišaju ovce. Imao sam volje, probao sam, vidio da mi dobro ide i krenuo na natjecanja. Prvi put na natjecanju sam bio davne 2006. godine i odmah sam osvojio drugo mjesto – započinje svoju uspješnu priču o šišanju ovaca Lazić. No osvojeno srebro nije bila početnička sreća, već se naš sugovornik osvajajući brojne nagrade iz godine u godinu potvrđuje kao jedan od najboljih frizera za ovce u čitavoj državi.

-Za uspješno šišanje ovaca najvažnija je da je ovca čista i debela. Naime, na prljavoj ovci brže se tupi nož, a s druge strane po debeloj ovci oštrica brže klizi. Upravo je brzina najvažnija na natjecanjima, no šišač mora biti i pažljiv budući da se ovcu ne se smije porezati. Također, nakon šišanja na ovci ne smije ostati vune tako da bismo mogli reći da je za postizanje uspješnih rezultata najvažnije biti brz i precizan – otkriva naš sugovornik kojeg ujedno krase opisane osobine što potvrđuju njegovi rezultati. Njegov osobni rekord iznosi 3 minute i 25 sekundi za šišanje tri ovce. Da bi u tome uspio, razvio je i vlastitu tehniku šišanja ovaca. Naime, osim stolčića na koji posjedne ovce i jakog električnog trimera, važan je i redoslijed ovaca pa tako Lazić kreće od glave pa nastavlja sa šišanjem jedne, a zatim i druge strane trupa ovce. Takvim načinom, ističe, u jednom danu može ošišati i 100-tinjak ovaca, a u životu je okvirno ošišao više od 30 tisuća ovaca. Upravo zato kaže kako bi se na nekom od narednih natjecanja rado okušao u kategoriji šišanja ovaca zavezanih očiju, a u šali će dodati kako bi se nakon silnih ovca, mogao pokušati ošišati i koju gospođu.

Mladi nezainteresirani

-Najvažnije je da imam volje. Danas mladi bježe od različitih grana poljoprivrede pa tako i od ovčarstva i šišanja ovaca. Ja sam jedan od najmlađih šišača na svakom natjecanju. Ne čudi me to jer ovaj posao je težak i prljav, a mladim to danas nije privlačno. No ja sam oduvijek volio životinje, volje mi ne nedostaje pa se ovo moj hobi – napominje mladi Lazić dodajući kako na obiteljskom gospodarstvu ima 20-ak ovaca pa je sada pred njim i šišanje vlastitog stada.

-Nakon šišanja, vuna se skladišti i prodaje specijaliziranim otkupljivačima. S jedne ovce se dobije kilogram do dva kilograma vune, a cijena jednog kilograma ovisno o kvaliteti se kreće od dvije do četiri kune, no ne smije biti prljava. No u čitavoj priči novac je sporedan – zaključuje naš sugovornik koji se u iščekivanju sljedećeg natjecanja na kojem se nada da će se još jednom potvrditi kako jedan od najuspješnijih šišača ovaca u državi.