Kampanja sakupljanja žira na podučju bjelovarske Uprave šuma u punom je zamahu, što potvrđuju i podaci da je od potrebnih 166, do sada prikupljeno 40 tona. Uzme li se u obzir da je do kraja sezone ostalo gotovo mjesec dana, sva su očekivanja kako će se i ove godine pribaviti dovoljne količine sjemena za novu reprodukciju. Prema riječima stručne suradnice za rasadničku proizvodnju i sjemenarstvo Uprave šuma, Podružnice Bjelovar, Sandre Crnković, ovogodišnji urod hrasta lužnjaka se svrstava u red osrednjih, dok plodovi hrasta kitnjaka i bukvice nisu urodili zbog lanjskog iznadprosječnog uroda.

Propisani uvjeti

-Riječ je o uobičajenoj pojavi s obzirom je u ovakvim slučajevima stablima potrebno dvije do tri godine za obnovu hranjivih tvari kako bi ponovo mogli postati izdašniji u plodu. I ove sezone su angažirani mahom već nama poznati sakupljači koji su, kao i ostali, upoznati s uvjetima uključivanja u posao, što podrazumijeva odredbe o isporučenim količinama, kvaliteti ploda i rokove predaje žira, čime kontroliramo dinamiku sakupljanja koja je važna u daljnjem procesu rasprostiranja novog sjemena. Pri tome posebnu pozornost posvećujemo kakvoći koja mora odgovarati propisanim standardima, a u slučaju prekoračenja granice od pet posto „šturog“ uroda vraćamo ga sakupljačima na dodatno pročišćavanje. Svi oni koji još razmišljaju o prihvaćanju ovog posla mogu se javiti u njima najbližu Šumariju gdje će dobiti osnovne i dodatne informacije – kaže S. Crnković.

Bruto otkupna cijena za kilogram od osam kuna, koja je nešto viša od lanjske i u konačnici jamči zaradu od pet kuna, možda se čini niskom, ali kako je riječ o poslu u kojem sakupljači već nakon dobivanja dozvole raspolažu i s uputama o mjestima najboljeg uroda, uz ponešto truda mogu računati na solidnu zaradu. Potvrđuje to i Bjelovarčanka Marica Škoro, koja je na otkupnom mjestu bjelovarske Šumarije u Klokočevcu predala 300 kilograma žira.

Solidna zarada

-Ne ubrajam se u stare sakupljače, ali kao trenutno nezaposlena prihvatila sam ovaj posao na kojem se može „ubrati“ prosječna mjesečna plaća. Nije to zahtjevan posao kako neki misle, a sadašnja otkupna cijena uz odbitke svih troškova popunjava kućni budžet, što je ne samo meni nego i drugima, jedini izvor prihoda – kaže Marica.

Premda nema točnih podataka o ovogodišnjem broju sakupljača, ipak ostaje činjenicom da se sezonsko sakupljanje žira uvijek ubrajalo u unosnije poslove, ne samo po cijeni, nego i sigurnoj isplati. Naime, kako su predviđene količine za daljnju reprodukciju propisane na razini cijelog poduzeća, ta činjenica istodobno pretpostavlja i strogo poštivanje planskih zadaća u čijem su krugu i sami sakupljači koji su na određeni način i normirani u predaji žira.

Tako je po riječima čuvara šuma Marija Mataka, koji uz prihvat brine i o kakvoći žira u klokočevačkom skladištu, samo protekle srijede pohranjeno 1.500 kilograma ovog ploda koji će nakon potrebnih ispitivanja i pripreme terena naći svoje mjesto u šumama, što je samo dio skrbi o njihovu obnavljanju.