Početak školske godine već tradicionalno obilježava i početak sezone ušiju. U bjelovarskim ljekarnama ovih dana tako vlada povećana potražnja za šamponima, praškom, češljevima i ostalim sredstvima za bitku protiv ušiju glave. Sezona je, dakle, u punom jeku, no u Ljekarni Bjelovar pripremili su se upravo da se izbjegnu situacije da roditelji, primjerice, moraju čekati i do tjedan dana na isporuku popularnog električnog češlja za pročešljavanje.

-Ušljivost se učestalo javlja početkom školske godine, kada se djeca vrate s praznika, pa je tako i ovoga puta. Osim raznih šampona i ostalih sredstava protiv ušiju, imamo i sprejeve koji djeluju preventivno. Riječ je o sprejevima na bazi eteričnih ulja, poput lavande. Taj miris tjera uši, a potpuno je prirodan – poručuje Katarina Fehir Šola, ravnateljica Ljekarne Bjelovar. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako nisu zaprimili dovoljan broj dojava kako bi proglasili epidemiju te da nema potrebe za njihovom reakcijom.

 Nema epidemije

-Mi i inače rijetko dobivamo dojave o pojavi ušljivosti jer se u praksi takve stvari rješavaju unutar vrtića i škola. Kod pojave ušiju najvažnije je odmah o tome obavijestiti tetu u vrtiću ili razrednika u školi, slijediti njihove upute i svakako tretirati uši praškom ili šamponom protiv ušiju – poručuje Sanja Mitrović – Hamzić, rukovoditeljica Službe epidemiologije. Dodaje kako su, s obzirom na povoljnu cijenu, dosta popularni insekticidi na bazi piretroida koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim ljekarnama, a kod kojih je koncentracija štetnih tvari dovoljno mala da ne može izazvati štete za zdravlje. Što se pak tiče onih tradicionalnih metoda poput pranja kose petrolejom ili mazanja kose svinjskom mašću, Mitrović – Hamzić tvrdi kako nije dokazano da takve kupke pomažu.

– Koliko sam upoznata, postoji samo jedan šampon protiv ušiju koji se može dobiti na recept, a njega nema gotovo ni u jednoj ljekarni, tako da se za ta sredstva ipak mora izdvojiti novac. I nakon tretmana šamponom ili nekim drugim sredstvom potrebno je temeljito pročešljati kosu jer ta sredstva ubijaju uši, ali ne i gnjide – govori Mitrović-Hamzić i dodaje kako je najbitnije istaknuti kako ušljivost nema veze s higijenom.

– Uši se dobro osjećaju na svakoj glavi, bila ona masna ili nemasna, čista ili prljava. Neke glave su sklonije ušima, neke nisu, ali razliku ne čini higijena, već peh. Tko ima peh, dobije uši – govori Mitrović-Hamzić, a njezine riječi potvrđuje i Ana-Marija Pokos, zdravstvena djelatnica Dječjeg vrtića Bjelovar.

Obavijestiti osoblje

-Najvažnije što prije obavijestiti osoblje vrtića o pojavi ušiju, kako bi se spriječilo širenje zaraze. Uši napadaju bogate i siromašne, čiste i prljave, stoga je vrlo štetna predrasuda pripisivati pojavu ušiju nedostatku higijene. Upravo iz tog razloga roditelji se ponekad srame prijaviti ušljivost, što ne bi smjeli činiti – govori Pokos, dodajući kako nakon svake takve prijave dolazi u grupu kako bi pregledala svaku dječju glavicu. Jednako tako, nakon što se inficirano dijete vrati u grupu, Pokos će mu ponovno pregledati glavu, i to u diskreciji, kako bi se izbjegle potencijalno negativne situacije. Preporuča se i da se protiv ušiju tretiraju svi članovi obitelji.

– Za razliku od škola, u vrtićima ne postoje uobičajene pojave ušiju početkom školske godine ili nakon praznika jer u vrtiću nema dužeg izbivanja djece. Stoga bi roditelji trebali preventivno pregledavati kosu najmanje jednom mjesečno, a najbolje nakon svakog pranja kose – preporuča Pokos.