Trenutno je na području Bjelovarsko – bilogorske županije prijavljeno 3100 malih proizvođača jakog alkoholnog pića. Prema podacima Carinske uprave ove je godine 35 novoprijavljenih kotlova, dok je odjavljeno 120 malih proizvođača jakog alkoholnog pića.

– Zakonom o trošarinama „malim proizvođačem jakog alkoholnog pića“ smatra se fizička osoba – vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe, i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Takav proizvođač mora carinskom uredu nadležnom prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika, i to najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje te istodobno dostaviti podatak o volumenu pojedinog uređaja za proizvodnju alkohola – kotla koji ima u vlasništvu, odnosno uporabi – pojašnjavaju proceduru prijave u Carinskoj upravi. Dodaju i kako malom proizvođaču jakog alkoholnog pića nije dozvoljena prodaja jakog alkoholnog pića.

– Mali proizvođač jakog alkoholnog pića plaća trošarinu ovisno o zapremnini kotla. Trošarina za svaki kotao zapremnine do uključivo 100 litara iznosi 100 kuna, a za kotao zapremnine veće od 100 litara iznosi 200 kuna. Carinska uprava će na osnovu zaprimljene izjave poreznim rješenjem utvrditi i obračunati trošarinu ovisno o zapremnini kotla i količini jakog alkoholnog pića većoj od 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu u iznosu od 53 kune po litri čistog alkohola. Ako mali proizvođač jakog alkoholnog pića – vlasnik kotla najkasnije do 30. lipnja tekuće godine obavijesti nadležni carinski ured da kotao nije u uporabi i zatraži da se zapečati, u sljedećim poreznim razdobljima ne nastaje trošarinska obveza dok je kotao zapečaćen – zaključuju u Carinskoj upravi. (ap)

Dobra suradnja s poljoprivredno – savjetodavnim službama

Prema neslužbenim informacijama ljudi iz Bjelovarsko – bilogorske županije po proceduri bi prijavu kotla trebali obavljati u Koprivnici s obzirom na nadležnost carinske uprave. No, strankama su izašli u susret na način da se dokumentacija može poslati poštom, a vrlo je dobra suradnja i s poljoprivredno – savjetodavnim službama pa se i tamo može obaviti procedura prijave kotla, odnosno odjave. Želja je ljudima izaći u susret i pomoći im da prijava ili odjava što lakše prođe a sve s ciljem izbjegavanja kažnjavanja.