Od kraja lipnja do sredine rujna na dislociranoj protupožarnoj bazi u Zvekovici kod Dubrovnika, tijekom dvotjednih smjena boravit će po dvojica pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Bjelovara. Riječ je o već ranije dogovorenoj proceduri pružanja potpore u okviru sveobuhvatnih planova pomoći pri gašenju požara na našoj obali, u kojoj sudjeluju i pripadnici vatrogasnih postrojbi s područja cijele Hrvatske. Pri tome zapovjednik JVP i gradske Vatrogasne zajednice Davor Đalog napominje kako su pripremljeni i planovi za eventualne hitne dislokacije dijela vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava, kao i određenog broja profesionalaca koji se nalaze u sastavu pet profesionalnih postrojbi na području županije.

Za sada mirno

-Za razliku od lanjske godine, do sada nisu zabilježeni slučajevi izbijanja većih požara što je dijelom posljedica pojačanih preventivnih mjera, ali i nešto povoljnijih vremenskih prilika s ravnomjernijom izmjenom suhih i kišnih razdoblja. Tijekom boravka na priobalju vatrogasci primaju uobičajenu mjesečnu plaću kojoj valja dodati dnevnice od 170 kuna, dok sve troškove njihova boravka snosi Državna uprava za zaštitu i spašavanje. No, kako je protupožarna sezona na Jadranu tek počela, unatoč dobrim početnim pokazateljima o pojavnosti požara, još je prerano za donošenje zaključaka o krajnjem ishodu – kaže Đalog.

Manje požara

Ali, nešto je ipak izvjesno, a to su svakako činjenice o smanjenju broja vatrogasnih izlazaka na području grada. Od početka ove godine zabilježena je 71 intervencija, među kojima je bilo osjetno više tehničkih, dok je broj požara na stambenim objektima i gospodarskim zgradama u padu, pri čemu nisu zabilježeni slučajevi s katastrofalnim posljedicama.