Tri teške i jedna laka tjelesna ozljeda, pri čemu je zbog nepravilne uporabe petardi teško stradalo i jedno dijete, bilanca je uobičajenog blagdanskog pirotehničkog folklora zabilježenog na području PU bjelovarsko-bilogorske 2015. godine. Začudno, unatoč urednim prijavama mjerodavnom Državnom odvjetništvu te Centru za socijalnu skrb, Policija u priopćenju za Bjelovarac navodi kako nitko od roditelja djece niti ozlijeđenih punoljetnih osoba nije kazneno ili prekršajno sankcioniran. Premda ovakav „odgovor“ pravosudnog sustava ni približno ne šalje očekivanu pedagošku ili edukativnu poruku javnosti, za lanjskih blagdana ipak se dogodio pozitivni obrat. Na području PU bjelovarsko-bilogorske, naime, nije zabilježen niti jedan nemili događaj zbog nezakonite ili nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili vatrenog oružja.

 Jasna poruka

No, kako potencijalno zlo nikada ne spava, policija će i ove godine javnosti uputiti nedvojbenu i jasnu poruku kako s pirotehnikom, poglavito zbog velikog broja ozlijeđene djece, treba rukovati s posebnom dozom opreza. U priopćenju za Bjelovarac, u PU bjelovarsko-bilogorskoj podsjećaju kako MUP RH od 1993. godine kontinuirano provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ s ciljem podizanja razine sigurnosti građana i održavanja dobrog stanja javnog reda i mira tijekom adventskih tjedana, uključujući božićna i novogodišnja slavlja. Između ostalog, u to je uključeno i razvijanje svijesti građana o mogućim posljedicama nezakonite ili nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava ili vatrenog oružja.

-S obzirom da djeca spadaju u posebno ranjivu skupinu osoba koje su sklone uporabi pirotehničkih sredstava, policija u svojim obraćanjima javnosti putem dostupnih medija prvenstveno roditeljima poručuje da budu odgovorni i ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružjem ili eksplozivnim sredstvima jer ona ne smatraju da su petarde opasna eksplozivna sredstva kada vide da ih koriste i njihovi roditelji. Građani se također upozoravaju da oružje i streljivo čuvaju tako da budu nedostupni osobama koje ih nisu ovlaštene posjedovati i da streljivo drže odvojeno od oružja na mjestima koja se mogu zaključati, a sve u cilju prevencije događaja koji obično završavaju s teškim posljedicama – navodi Policija.

Slovo zakona

Građanski neposluh u prodaji ili korištenju pirotehnike ili oružja reguliran je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Primjerice, svaka pravna osoba, udruga, obrtnik kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna ukoliko vrše prodaju pirotehničkih sredstava kategorije F1 mlađima od 14 godina, kategoriju F2 i F3 mlađima od 18 godina, kategoriju F2 i F3 u vremenu od 02. siječnja do 14. prosinca. Fizička osoba pak mlađa od 18 godina kaznit će se novčanom kaznom od 5.000-15.000 kuna radi uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 te uporabe kategorije F2 i F3 u vremenu od 02. siječnja do 27. prosinca u zatvorenim prostorijama, ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana. Zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo kaznit će se novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 kuna