Petarde i pirotehnička sredstva već su desetljećima nezaobilazna ‘koreografija’ blagdanskog vremena, posebno novogodišnje noći. Vrhunac kupovine petardi je upravo sada, u ovo predblagdansko vrijeme godine i prodavači pirotehnike zadovoljno trljaju ruke. No, sve je više onih koji smatraju da treba potpuno zabraniti prodaju i korištenje petardi što je poprilično uplašilo prodavače.

Naime, korištenje pirotehničkih sredstava dopušteno je od 27. prosinca do 1. siječnja, no s tom zakonskom odlukom mnogi se ne slažu, ponajviše Udruga prijatelji životinja koja je organizirala i peticiju s ciljem da Hrvatska uđe u društvo Irske i većine Italije koji su potpuno zabranile petarde ili Švedske koja to dopušta samo ovlaštenim osobama. Mnogi prodavači pirotehničkih sredstava kažu da su petarde dio tradicije i da će mnogi ostati bez posla ako zaista dođe do potpune zabrane. No, prijedlog zakona kojim bi se zabranila pirotehnika ide uskoro u javno savjetovanje.

-Potpuno sam za zabranu petardi. Imate dijete doma koje spava i sada zamislite kako se uplaši kada vam petarda eksplodira ispod prozora. Osim toga, svake godine čitamo kako je veliki broj djece stradao zbog igranja s petardama. Tu su i kućni ljubimci koji od straha zbog pucanja pobjegnu od kuće ili dožive teški šok. Ne znam kome to uopće treba, kao da se ne znamo zabavljati i bez toga – rekla nam je jedna Bjelovarčanka.

No, ima i onih koji drugačije misle.

-Petarde su dio blagdanskog folklora i nisam za njihovu zabranu. U redu, ne bi ih mala djeca treba koristiti, ali ako se odgovorno barata s njima ne može se ništa dogoditi. To je uostalom dio naše tradicije i tih par dana u godini kada se malo puca ne znam kome i zašto smeta – rekao nam je jedan odrasli sugrađani.

Akcija ‘Mir i dobro’

Valja istaknuti da je zabranjena nabava, prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, a također u skladištima kao i u prodaji na hrvatskom tržištu ne smije se naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE. Također, građani mogu isključivo za osobnu uporabu preko državne granice prenositi do dva kilograma neto mase pirotehničke smjese (sredstava) I., II., i III. kategorije (osim redenika i petardi iz kategorije III.) i označene oznakom CE. Iznosi novčanih kazni za nepoštivanje odredbi Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja iznose od 1000 do 15 000 kuna za fizičke osobe te 1000 do 80 000 kuna za pravne osobe.

Inače, i ove godine policija provodit operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je počela 13. prosinca i završava 8. siječnja 2020. godine i provodi se 26. godinu za redom, a pored ostalog cilj joj je smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

-Unatoč upozorenjima policije te nizu preventivnih i represivnih aktivnosti, tijekom prošlogodišnje operativne akcije „Mir i dobro“ od posljedica korištenja pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava ukupno su ozlijeđene 23 osobe, 7 ih je zadobilo teške tjelesne ozljede, dok je 16 osoba lakše ozlijeđeno. Najmlađa osoba koja je uslijed eksplozije pirotehničkog sredstva u ruci zadobila tjelesne ozljede imala je samo 4 godine. Uslijed nezakonite uporabe vatrenog oružja došlo je do oštećenja na 4 kuće, 3 automobila i 21 drugog objekta. Tijekom prošlogodišnje akcije Mir i dobro oduzet je 41 komad oružja, 2.121 komad streljiva raznog kalibra, 7 komada eksplozivnih sredstava te 394 komada raznih pirotehničkih sredstava. Međutim, važno je istaknuti da je broj ozljeđivanja tijekom operacije Mir i dobro 2018./2019. godinu smanjen za skoro 40 posto u odnosu na prethodnu (u akciji 2017./2018. evidentirano je 4 teških i 12 lakših ozljeda) – stoji u priopćenju policije.