BJELOVAR – Praktički se nismo ni okrenuli, a već je stigla sezona grijanja. Doduše, vrijeme je neobično toplo za ovaj dio godine, ali hladniji dani kažu prognostičari vremena su pred vratima. Stoga, iz policije upozoravaju da se sa sezonom grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.

Iako statistički podaci pokazuju da je na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednjih nekoliko godina smanjen broj požara kojima su uzroci ložišta na kruta i plinovita goriva i uređaji za odvođenje dima, povećan je broj trovanja ugljičnim monoksidom. Zbog toga treba biti na oprezan i uoči početka sezone grijanja provjeriti uređaje, između ostalog plinska trošila i trošila na tekuća goriva kao što su plamenici ili protočni bojleri, obavezno je servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva.

-Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba, a savjet dimnjačara provedite bez odlaganja. Nužno je poštovati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala te redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice – upozoravaju iz policije i napominju kako je nužno provjeriti je li dimnjak vašeg ložišta oštećen i je li uopće izveden građevinski ispravno.

Provjerite ima li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka gorivog materijala i vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. Pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal, a obavezno provjerite jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala. Provjerite je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, je li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese. Također, pripazite da se plinske boce ne nalaze u blizini izvora topline kao što su peći na kruta goriva ili radijatori – napominju iz policije.

Foto – ilustracija