S početkom rujna, prema pravilima dimnjačarske struke, započinje sezona grijanja, a samim time i dimnjačari izlaze na teren. U sezoni grijanja, koja traje do kraja travnja, trebali bi minimalno dva puta obići sva kućanstva na svom području, ali to, na žalost, vrlo često nije tako. Iako ih u Bjelovaru ima više, na daruvarskom području djeluju tek četiri dimnjačara i već se neko vrijeme traži i peti djelatnik za ovu važnu i zahtjevnu djelatnost.

Dimnjačarski poziv

– Za mene dimnjačarski posao nije posao već poziv. Završio sam elektromehaničarsku školu te sam potom radio razne poslove, a jednom sam sasvim slučajno, počeo raditi kao dimnjačar. Trebalo je to biti samo privremeno, ali mi se posao toliko svidio da sam odlučio i izvanredno završiti dimnjačarsku školu.

Prošlo je već deset godina kako radim ovaj posao i ne bih ga mijenjao niti za jedan drugi. Interakcija s ljudima i svijest o tome koliko radeći ovaj posao pomažem ljudima je ono što mi se najviše sviđa u mom pozivu – rekao je Bruno Jenićek, dimnjačar i voditelj dimnjačarskih poslova u daruvarskom dimnjačarskom obrtu. Koliko ljudi u prosjeku neozbiljno shvaćaju važnost redovitog održavanja dimnjaka bilo da imaju centralno plinsko grijanje ili peći na drva, govori činjenica da više od 50 posto njih, prema iskustvima dimnjačara, nerado pušta ili uopće ne pušta dimnjačara u svoj dom.

– Pravila struke kažu da dimnjake treba očistiti najmanje dva puta u sezoni te napraviti kontrolu povrata dimnih plinova te količinu ugljičnog monoksida u prostoriji gdje se nalazi peć ili bojler. Važno je redovito i dobro čistiti dimnjake, a to ljudi, na žalost, često rade sami, a nemaju stručnost za kvalitetno obavljanje ovog posla jer dimnjačar je taj koji može vidjeti i eventualna oštećenja dimnjaka te ima specijaliziranu opremu za čišćenje. Nepravilno čišćen dimnjak može biti uzrok požara, jer se u njemu zna nakupiti smole.

Također, danas se proizvode peći koje su puno jače nego nekada, tako da dimnjaci na objektima građenim prije 30 -ak godina nisu prilagođeni tim pećima. Za kvalitetno grijanje i za manje problema s održavanjem sustava grijanja važno je i da drvo za ogrjev bude potpuno suho, jer se tada ne stvara kondenzat koji se tada cijedi po dimnjaku, a zna procuriti i u prostoriju te samim time radi štetu na objektu. Da bi se drvo potpuno osušilo i bilo optimalno za ogrjev, potrebno je dvije godine – naglašava Bruno Jenićek.

Cijena sigurnosti

Cijena čišćenja klasičnog dimnjaka iznosi 37,5 kuna, a onog za centralno grijanje 50 kuna, što nije visoka cijena koju ćete platiti za sigurnost sebe i svoje obitelji. Dakle, kad vam dimnjačar pozvoni na vrata, svakako ga pustite unutra, u svakom slučaju će vam donijeti sreću, odnosno, spriječit će nesreću, bez obzira uhvatite li se tom prilikom za gumb. (ikl)