Sezona berbe kamilice u punom je jeku, a sunčano i suho vrijeme proteklog tjedna bilo je idealno za radove u poljima ove ne toliko česte biljke u našim krajevima. Jedno od gospodarstava koje je bavi njezinom proizvodnjom već dugi niz godina je ono obitelji Bokan iz Ribnjačke, malenog mjesta na području Općine Velika Pisanica. Iako je proizvodnja duhana njihova glavna djelatnost, a u tome se ističu kao jedini na području Bjelovarsko-bilogorske županije, kamilica je kultura za koju će reći kako je manje unosna od duhana, no i dalje osjetno isplativija od, u našim krajevima tradicionalnih, pšenice ili kukuruza.

Osiguran plasman

-S obzirom da je moja majka došla iz Podravine gdje polja i duhana i kamilice ima neusporedivo više nego kod nas, započeli smo s proizvodnjom ovih dviju kultura. Od roditelja sam posao preuzeo još početkom 90-ih godina, a danas kamilicu imamo zasađenu na 20 hektara, a duhan na 25 hektara zemlje. Upravo je u tijeku žetva kamilice koja se svake godine protegne na dva tjedna što je ujedno i najveći posao koji zahtijeva ova kultura. Naime, kamilica se sije u rujnu i listopadu i ne traži nikakve radove do proljeća kada zemlju prihranimo i ostavimo da raste sve do berbe. Zaista mogu reći kako nije riječ o zahtjevnoj kulturi, a najvažnije nam je da imamo osiguran plasman – kaže Dražen Bokan. Pojašnjava kako nakon same berbe, još na obiteljskom gospodarstvu, slijedi prosijavanje i sušenje u vlastitim sušarama koje primarno služe za duhan. Nakon toga kamilicu prodaju kupcu koji od nje proizvodi prvenstveno eterično ulje, ali i čajeve.

-Već dugi niz godina surađujemo s istim kupcem pa problem s plasmanom nemamo. Kilogram suhe kamilice stoji 10 do 20 kuna, ovisno o udjelu samog cvijeta, a po jednom hektaru se, ovisno o godini, može dobiti i do 500 kilograma kamilice. Konkretno, kamilica je manje isplativa od duhana, ali i dalje se može zaraditi više nego od kukuruza i pšenice – ističe naš sugovornik dodajući kako je sada, osim sezone berbe kamilice, u punom jeku i sezona sadnje duhana pa posla na gospodarstvu imaju napretek. Da bi sve uspjeli obaviti na vrijeme zapošljavaju i dodatne radnike koji za njih većinom rade već dugi niz godina.

Jedini koji su opstali

-Osim same sadnje duhana, kasnije oko njega ima znatno više posla nego oko kamilice, no on je i isplativiji pa po kilogramu suhog proizvoda možete dobiti i 20 kuna, a po jednom hektaru i 20 tona duhana. Oko nas je nekada bilo puno proizvođača ove kulture, no nekako su s vremenom svi odustali. Troškovi su osjetno narasli, radna snaga nije jeftina i ljudi vjerojatno više nisu vidjeli pozitivnu računicu, ali mi smo bili uporni, ali imamo i dosta zemlje. Pokušavamo uštedjeti tamo gdje možemo pa tako recimo sušaru pokrećemo na sječku koja je relativno povoljna. Takvim načinom smo uspjeli opstati, ali i proširiti posao. Kada smo krenuli, imali smo tek jednu sušaru, a danas ih je šest. Iako je to daleko od onih slavnih nekadašnjih vremena, i dalje je duhan dosta isplativ, a baš kao i kod kamilice, već dugi niz godina imamo osiguran sav plasman što je izuzetno važno, a dobra je vijest što je za ovu godinu najavljena viša cijena suhog duhana – kaže naš sugovornik kojemu planova za budućnost ne manjka, a svi se oni odnose na biljne kulture.