Sjeme soje Tišljarec je kupio u bjelovarskoj tvrtki Vrt, za što kaže da ima račune i deklaracije da je sve u redu

Kako sada stvari stoje Stevo Tišljarec iz Ćurlovca će tridesetak tisuća kuna baciti doslovce u dim, jer je na svom imanju zasijao GMO soju. Naime, tijekom rujna su obavljeni inspekcijski nadzori u više OPG-a na širem području Bjelovara, izuzeti su uzorci i prvi su rezultati pokazali nedopuštene udjele GMO – a u soji spremnoj za berbu.
Preveliki udjeli
-Bila je kod mene poljoprivredna inspektorica i uzela uzorke, te ih odnijela na analizu koja je pokazala da u soji ima previše GMO-a. Dopušteno je do 0,5 posto ,a kod mene su na sve ti parcele, gdje sam zasijao tri i pol hektara soje, udjeli puno veći. Stoga ju ne smijem pobrati, već ju moram uništiti, samo ne znam točno kako, a šteta koji ću pretrpjeti s obzirom uloženo u soju i gubitak prinosa je od 25 do 30 tisuća kuna -kaže Stevo Tišljarec i dodaje kako on nije jedini u takvoj situaciji, jer se spominju i seljaci iz Sasovca, Raiča i drugih sela. Sjeme je kupio u ovlaštenoj trgovini i nije očekivao ovakav rasplet.
-Sjeme soje sam kupio u bjelovarskoj tvrtci Vrt i za to imam račune i potrebne deklaracije da je sve u redu. Inače, godinama radim s tom tvrtkom i nikad nije bilo problema -kaže Tišljarec, kojemu gubitak uroda soje stvara i dugoročne probleme jer je soja bila namijenjena za ishranu junadi. Godinama se bavi tom proizvodnjom i u staji ima pedeset bikova kojima je soja trebala poslužiti kao dodatak ishrani.
-Nisam ju kanio prodati već ostaviti za hranu, no to sad očito neće biti moguće. Inače ovo je prva godina da sam uopće sijao soju i stvarno je odlično urodila, jer sam jako puno uložio u agrotehniku i kakvoća je na prvi pogled odlična. Inače najviše sam se odlučio na soju zbog poštivanja naputka o raznolikosti usjeva i ostvarivanju prava na zelena plaćanja u sustavu potpora – kaže Tišljarec koji je ipak imao i nešto sreće u nesreći jer neće izgubiti potporu s obzirom da nije odgovoran za sjeme koje je kupio.
Preskupa analiza
U zapisniku koji je dobio od inspekcije stoji da je na njegovim parcelama utvrđena nedopuštena prisutnost GMO -a u soji, te da ukoliko on to želi, može tražiti drugu analizu u drugom laboratoriju. No, kako kaže Tišljarec, to je trošak koji se ne isplati.
-Ova prva analiza se radi o trošku države, ali ponovljenu analizu bih morao platiti sam i to 1300 kuna po uzorku. Kako imam tri parcele ponovljena bi analiza stajala gotovo četiri tisuće kuna, a još ne znam tko će i kako uništiti soju i tko će snositi te troškove – napominje Tišljarec.
Ono što slijedi je pronalaženje izvora onečišćene soje koja je završila u sustavu i prodavala se kao čista od GMO-a, no tu je domaće zakonodavstvo u sivoj zoni i nema jasnih odredbi kako zaštiti poljoprivrednike od nepotrebnih troškova. Oko štetnosti GMO hrane svijet je podijeljen i stalno traju javne rasprave, ali Hrvatska spada u dio zemalja u kojima takva hrana nije dopuštena. (dv)
U Vrtu ne žele komentirati
U bjelovarskoj tvrtci Vrt nisu željeli previše komentirati rezultate analiza na GMO soju, čije je sjeme kupljeno kod njih.
-Sve što mogu reći je da mi u svojim trgovinama prodajemo razne poljoprivredne proizvode pa tako i sjeme soje od raznih proizvođača koje je odobreno za prodaju u Hrvatskoj- kaže Domagoj Belošević iz tvrtke Vrt, te dodaje kako oni ne mogu biti odgovorni ukoliko sadržaj vreća ne odgovara onome što piše na deklaraciji. GMO soja je međutim odnekuda ušla u sustav, a izvor bi trebao otkriti inspekcijski nadzor.(dv)