Selidbe iz stana u stan, kuću ili obrnutno, nisu baš tako sporadična pojava koja bi promakla onima koji u tom poslu mogu naći pronaći dio zarade, pogotovo u današnje vrijeme, kada se gotovo hametice kupuju karte za odlazak u inozemstvo, jer ovdje navodno nema posla. Naš sugovornik Ivan, na vlastitom primjeru potvrđuje kako ga ipak ima, ali samo za one koji zaista žele raditi, pa koliko god to u prvi mah izgledalo teško, donijeti kući pristojnu dnevnicu zahvaljujući samo spretnosti i vlatitim mišićima.

Naš Ivan je tako „okretao“ brojne telefone iza kojih su stajali nazivi tvrtki koje se bave „selidbama i transportima“, sve dok nije naišao na pozitivan odgovor jednoga od vlasnika koji je obećao kako će za dva dana doći na „snimanje“ svega što treba preseliti i odrediti cijenu. Pojavio se u točno zakazano vrijeme i nakon procjene, hladno upitao našeg sugovrnika: „A imate li vi ljude koji će to prenijeti?“ Zatečen pitanjem, Ivan se zahvalio na „susretljivosti“, ali i uspio saznati i još jednu poprilično obeshrabrujuću činjenicu.

-Teško ćete u Bjelovaru naći nekoga za selidbe tko ima i svoje ljude jer iz iskustva znam da većina njih taj posao radi u Njemačkoj za 50 eura „po glavi“, a jedanako traže i kod nas, što je mnogima skupo. Zato bolje angažirajte prijatelje, a za prijevoz nećete imati problema – savjetovao je našeg sugovornika jedan od bjelovarskih prijevoznika.

Njemačke cijene

Dakle, u tom grmu leži zec. Otišli smo toliko daleko da će i vikend-radnici prevaliti nekoliko tisuća kilometra kako bi za tri ili četiri dana zaradili toliko, koliko im je dovoljno da ovdje ne pomišljaju preseliti nekoliko ormara ili polica ispod „njemačkih“ cijena. I ne vidim razloga zašto im na tome zamjeriti. Ako su spremni na dugačak put i višednevne ručkove garnirane najjeftinijim salamama, nakon čega se vraćaju kući s novčanicima s kojima će se u nas osjećati nešto sigurnije, bit će sve više onih koji će radije seliti „mebl“ nego pokućstvo.

Uostalom, kao i onih čija pamet, prvi zavoj ili metla, „vani“ vrijede daleko više nego u nas. Dakako, ne samo u Hrvatskoj, nego i Bjelovaru, gdje je poprilična mudrost pronaći nekoga za otklanjanje sitnih kućnih kvarova, popravke malih aparata ili pak majstora koji će vam kazati kako „veš mašina“ ne radi zbog toga što se na krivom mjestu našao gumb od pidžame, a vi ste već pripremili novac za kupnju nove. A oni koji bi vam to mogli kazati su već odavno preko granice. I to ne zato što je tamo više posla, nego što se njegova cijena ogleda u debljini novčanika, a ne sada već pomalo ignorirajućim porukama „dolazim odmah“ ili „nazovite kasnije“.