Prijepodne se u odjelu i kravati održavaju sastanci, stranački skupovi, bistri se kadrovska politika i smišlja kako stati na kraj političkim protivnicima, a navečer instrumente i mikrofone u ruke i sviraj. Da i među našim lokalnim političarima ima glazbenika pokazuju Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme i šef županijskog HSS-a, Zdenko Kramarić, predsjednik bjelovarskog HSS-a, te Marijan Žiher predsjednik bjelovarskog BUZ-a. Iako ima klasičnu glazbenu naobrazbu čazmanski je gradonačelnik kruh nekada zarađivao svirajući lakoglazbene note, sve dok ga život nije iz prosvjete odnio u političke vode.
Na voli narodnjake
– Negdje od 1997. godine više nisam glazbeno aktivan u nisam u nekom sastavu koji redovito ide na gaže. Za klavijaturama sam se našao prije više od 35 godina i odradio jako puno koncerata, gaža, plesnjaka, i to u nekoliko rzanih sastsva. Svirali smo sve i svašta, ali nikad narodnjake. Negdje se ipak morala povući granica – kaže Dinko Pirak koji je prošle godine nakon 35 godina ponovo zasvirao i s nekadašnjom grupom Hobi, pa je zbog odlične reakcije publike u Čazmi moguće da koncerata bude još. Naravno, ne više zbog zarade, iako mu je to nekad bio jedini izvor prihoda, a popis glazbenika s kojima je surađivao je jako zanimljiv.
– Radio sam u prosvjeti i dopunjavao kućni proračun sviranjem, a u jednom razdoblju bio mi je to čak i jedini izvor prihoda. Naime, 1989. i 1990. godine bio sam dio pratećeg sastava Zdravka Škendera, Jasmina Stavrosa, Vlade Kalembera i Željka Bebeka i tu je bilo puno koncerata i puno putovanja po okolnim zemljama, pa i po SAD-u. Svirao sam i s nekim poznatim bjelovarskim ghazbenicima kao što su Nebojša Buhin i Tihomir Vondra – prisjeća se Dinko Pirak ali dodaje da više nema vremena za ozbljniju svirku.
Nešto aktivniji je Zdenko Kramarić, šef bjelovarskog HSS-a koje i do prije godinu i pol dana još redovito svirao, a glazbena karijera mu je trajala punih 36 godina. Što na basu, što na bubnjevima, samouki je Karamarić svaki vikend svirao za dušu.
Više od 700 svatova
– Izračunao sam da je iza mene više od 700 odsviranih svatova, bezbroj drugih gaža na kojima se sviralo svašta, od rocka pa do narodne glazbe. Od narodnjaka se ne može pobjeći i nemam ništa protiv toga, ali u zadnje vrijeme narodnjaci se sviraju od sumraka pa do zore i to mi se ne sviđa. Stoga sam odustao od aktivne svirke, no više niti nemam snage za cjelonoćne nastupe i stalne probe koje se moraju odrađivati, a to je teško kada imate grčeve u rukama – kaže Karamarić, no kada se ukaže prigoda ipak malo zasvira kao na tradicionalnoj čijani kada ga odijelo nije omelo u prihvaćanju bas gitare.
Jedini koji još koliko – toliko redovito nastupa sa svojom grupom STOP je Marijan Žiher, predsjednik bjelovarskog Bloka umirovljenici zajedno. Politički angažman ne smeta gažama, iako u tom poslu više nema kruha kao nekada.
– Sviram već 30-ak godina i nekada se od gaža moglo pristojno živjeti, no danas više nije tako. Istina je i da smo mi smanjili tempo svirki i nekako smo više okrenuti populaciji koju i predstavljamo putem stranke. Inače, sviramo sve vrste glazbe, a na publici je da izabere što joj se sviđa – kaže Marijan Žiher.
Nema pogodovanja
Makar i frontmen bio predsjednik političke stranke, u svijetu glazbe i gaža to nije nikakva prednost niti pogodnost.
– Ništa to ne znači ako niste dobri glazbenici i ne znate svirati. To je jedino mjerilo za dobivanje gaža. A, njih sve manje i zbog ZAMP-a i plaćanja autorskih prava. Na to vam ode gotovo poloviva dobivenog honorara, pa nije nikakvo čudo što je sve manje koncerata – smije se Marijan Žiher na pitanje pomaže li političko zaleđe. Dean Vitanović