SDP Bjelovarsko-bilogorske županije na tiskovnoj konferenciji u subotu je prozvao ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za, kako tvrde, višegodišnji degradirajući odnos prema građanima Bjelovarsko-bilogorske županije. Svoju optužbu Tihomir Jaić, predsjednik županijskog SDP-a, argumentirao je kašnjenjem radova na dovršetku pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec koja je trebala biti dovršena ovog mjeseca, a prema posljednjim službenim informacijama, uporabna dozvola bit će ishođena tek u prvoj polovici iduće godine.
„Vlast sustavno degradira građane ove županije vjerojatno zato jer ovdje nisu na vlasti, a jednako tako, očito je da imamo nesposobne predstavnike HDZ-a u državnoj vlasti koji nisu sposobni izboriti se za svoje glasače i za ostale stanovnike naše županije”, istaknuo je Jaić dodavši kako je ministar Butković, usto, prekršio svoje obećanje o putovanju vlakom od Bjelovara do Zagreba bez presjedanja.
„Čak i kada pruga bude puštena u promet, putnici će morati presjedati i po kiši i po snijegu jer pruga neće biti spojena na stari kolosijek. Elaborat za priključenje na staru prugu postoji, a troškovi nisu veliki. S obzirom da je ministar Butković obećao izgradnju toga spoja, ne znamo je li toliko nesposoban ili je u dosluhu s upravom HŽ Infrastrukture, a sve s ciljem degradiranja naše županije. I jedno i drugo je sramotno”, naglasio je Jaić.
Predsjednik županijskog SDP-a upozorio je i na problem s čestim kvarovima na pružnom prijelazu u Malim Sredicama gdje su u tragičnoj prometnoj nesreći potkraj 2015. godine život izgubile dvije osobe.
„Prema podacima Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, sigurnosni uređaj koji se učestalo kvario prije te nesreće i bio pokvaren kada se nesreća dogodila, još uvijek se nije promijenio, nego je i dalje često u kvaru. Prema službenim podacima, samo ove godine taj uređaj bio je pet puta u kvaru. S obzirom da je trošak zamjene zanemariv, pitamo se štedi li HŽ Infrastruktura na građanima Bjelovara i hoće li pruga koju zbog kašnjenja radova zovemo Pruga zvana čežnja, sada postati Pruga smrti”, upozorio je Jaić.