Bjelovarsko-bilogorski SDP u društvu potpredsjednika te stranke Rajka Ostojića današnju tiskovnu konferenciju pod nazivom „Agonija Darija Hrebaka” počeo je puštanjem snimke u kojoj istoimeni predsjednik HSLS-a govori da SDP i HDZ nisu rješenje, nego problem. Riječ je o izjavi koju je Hrebak kao predsjednik HSLS-a dao početkom ove godine, a SDP-ovci su podsjetili i na njegov intervju nacionalnom tjedniku tijekom nedavnih unutarstranačkih izbora kada je izjavio da je bolje za HSLS da uopće nema saborski mandat nego da nastavi agoniju s HDZ-om.

U agoniji

– Dario Hrebak živi u nekoliko agonija, a jedna je od njih je ta da SDP nije podržao transparentnost. To je, naravno, laž. Mi apsolutno podržavamo transparentnost, a Hrebaka pozivamo da pokaže kada smo mi to glasovali protiv transparentnosti – kazao je Tihomir Jaić, predsjednik SDP-a Bjelovarsko-bilogorske županije. U toj stranci ne sumnjaju da će HSLS izaći na parlamentarne izbore zajedno s HDZ-om unatoč spomenutim izjavama njihova predsjednika.

Jaić je kazao i da se SDP apsolutno zalaže za transparentnost dodavši da su upravo SDP-ovi gradovi i općine, za razliku od onih u kojima je HDZ na vlasti, „otvorili svoje proračun”.

Predsjednik SDP BBŽ dotaknuo se, kako je rekao, zakonski sumnjivih putnih naloga člana Nadzornog odbora HSLS-a Alena Kiđemeta, ujedno i bivšeg tajnika Športske zajednice Grada Bjelovara.

Sumnjivi putni nalozi

– Kiđemetu je na ime putnih naloga isplaćeno više od 40 tisuća kuna, među ostalim i kada je koristio službeno vozilo, a isplaćivana mu je naknada za korištenje osobnog vozila. Više puta putovao je u inspekciju gradskog odmarališta, a voditelj odmarališta se ne sjeća da ga je vidio. Gdje su ta izvješća, što je on to vidio u inspekciji i laže li možda voditelj odmarališta? I na kraju neka gradonačelnik, koji šuti o svomu tome, transparentno kaže koja je to revizorska kuća radila reviziju i utvrdila da su putni bili po zakonu – pozvao je Jaić.

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić pozvao je Hrebaka da prekine agoniju koalicije s HDZ-om kao što je to učinio Tomislav Stipić koji se iz HSLS-a iščlanio četiri mjeseca nakon što je postao potpredsjednik i to nakon što je doznao da će koalirati s HDZ-om.

Klijentelizam i korupcija

– Najbolju dijagnozu HDZ-a dao je Davor Ivo Stier kada je rekao da ih razjedaju klijentelizam i korupcija. HSLS je bio prva stranka pluralizma, barjaktar slobodne misli, a danas su u agoniji i meni je žao zbog toga. Od transparentnosti završili su na netransparentnosti, od vjerodostojnih postali su nevjerodostojni – poručio je Ostojić. Osvrnuo se na nedavno zapošljavanje supruge čelnika bjelovarskog HSLS-a u gradskoj upravi bez provedenog javnog natječaja.

– Gradonačelnik Hrebak kazao je da je riječ o premještaju. I to je dobro, bolje nego u Koprivničko-križevačkoj županiji gdje je članica HDZ-a radila u Uredu državne uprave, pa uzela otpremninu od 200 tisuća kuna, otišla na Zavod za zapošljavanje pa se par dana kasnije ponovno zaposlila u Županiji kao savjetnica. Niste najgori, ali se borite za prvo mjesto – ironizirao je Ostojić. Kazao je da je ukidanje prireza u Bjelovaru dobra stvar, ali da ga susjedna Koprivnica u kojoj je na vlasti SDP nikad nije ni uvodila.