Biti poduzetnik u današnje vrijeme vrlo je izazovno, posebice ako je riječ o mikro ili malom poduzeću. Naime, većina poduzetnika nema ni vremena, ali ni stručna znanja da se uz svakodnevni posao bavi još i upravljanjem financijama. Zagrebačka banka je prepoznala tu “boljku” današnjih malih poduzetnika i odlučila im pomoći.

 Poduzetnici početnici

-Zagrebačka banka nudi puno više od samog financiranja. Mi pokušavamo razumjeti poslovanje svakog od naših klijenata, ponuditi im savjet i onda skrojiti ponudu financiranja upravo prema njihovim potrebama. Upravo je ta savjetodavna uloga sve važnija u odnosu između banke i klijenta jer je klijentima izuzetno važno da se može osloniti na svog bankara. Naime, u Zabi svaki poduzetnik ima svog poduzetničkog bankara koji ga vodi kroz cjelokupno poslovanje te mu pruža besplatnu stručnu pomoć. Također, u našoj banci izuzetno veliku pažnju posvećujemo individualnom pristupu klijentu. To znači da sve usluge prilagođavamo pojedinom klijentu i njegovim potrebama. Poduzetnici su nam jako važni i zato za njih imamo posebnu mrežu poduzetničkih centara koji su im posvećeni, bilo da se radi o obrtnicima, malim poduzetnicima ili start-upovima – napominje voditelj poslovnog odnosa Davor Mudri. Pojašnjava kako je svaka investicija svojevrsni rizik koji poduzetnik preuzima te je stoga uloga bankara da savjetom zaštititi poduzetnika i smanji mu eventualne troškove. Osim toga, poduzetnički bankari redovito informiraju poduzetnike o svim aktualnostima i mogućnostima financiranja na tržištu. S obzirom na sve veći interes za povlačenje sredstava iz EU fondova, poduzetnicima su svakako korisne sve informacije vezano aktualne i natječaje u pripremi. Stoga je Zaba pripremila jedinstvenu uslugu EU fond vodič. Ono što je u čitavoj priči najvažnije činjenica je da je ponuda proizvoda i usluga Zagrebačke banke za male poduzetnike, uključujući i poduzetnike početnike, zaista široka.

 Najbolji uvjeti

– Ona je kreirana na način da zadovoljava potrebe klijenata u svim ciklusima njihova poslovanja – od financiranja obrtnih sredstava, financiranja konkretnih poslova, dugoročnih i investicijskih financiranja do savjetovanja i informiranja. Ponavljam, Banka svakom klijentu pristupa individualno. To znači da kroz razgovor nastojimo dobro razumjeti poslovnu situaciju i zajednički pronaći najbolje financijsko rješenje koje odgovara konkretnom poslu. Poduzetnički bankar je tu da klijentu predložiti odgovarajući način i strukturu financiranja. On je zapravo ključna osoba koja ga prati, savjetuje i pomaže mu u poslovnom planiranju – naglašava Mudri. Jedan od brojnih zadovoljnih klijenata Zagrebačke banke je građevinska tvrtka CROTAL koja se bavi niskogradnjom i visokogradnjom na području čitave Hrvatske, ali i europskih zemalja poput Italije i Slovenije.

– U današnje vrijeme rijetko koje poduzeće može vlastitim sredstvima realizirati značajnije investicije pa je banka nezaobilazni partner. Stoga mi izuzetno važno da znam da banka stoji iza mene kada je riječ je o financijskim pitanjima i da zajedno dođemo do rješenja koje je za mene najpovoljnije i koje najviše odgovara mojim potrebama u određenom trenutku kako bih mogao realizirati svoj cilj. Upravo je to ono što nudi Zagrebačka banka. Kada je započela naša suradnja, sjeli smo, ja sam im objasnio što želim, oni su mi ponudili najbolje uvjete i našli smo rješenje za potrebe naše firme – kaže Goran Nimš, direktor CROTAL-a, tvrtke koja je specijalizirana za armirano-betonske radove, a danas broji 38 zaposlenih.