Jutros je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović u svome privremenom uredu u zgradi Bjelovarsko – bilogorske županije održala sastanak s brojnim predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Bjelovarsko bilogorske i Koprivničko križavečke županije.

Predsjednici se obratilo čak deset predstavnika s raznim problemima. Tako je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih seljaka Hrvatske upozorio na ‘pravila igre’ na tržištu mlijeka i općenito poljoprivrede koja nisu za sve jednaka. Pri tome je prije svega mislio na trgovačke centre koji se u svojoj matičnoj zemlji drže pravila, a u kod nas imaju potpunu slobodu i rade nelojalnu konkurenciju.
Veliki problem u našoj županiji je svakako i mljekarstvo na što je predsjednicu upozorio je najveći proizvođač mlijeka Mladen Šolčić.

-Pali smo s 19 tisuća proizvođača mlijeka na 6 tisuća. I ta brojka je i dalje u padu. Mi koji se trenutno bavimo s mlijekom smo zadnja generacija jer mladi se s tim više ne žele baviti. I to sve se ne događa bez razloga. Nevjerojatno je da je litra mlijeka 1.90 kuna, a pola litre vode u dućanu gotovo 5 kuna. Treba pošteno postaviti pravila igre. Samo da se Dukat ovdje ponaša kao u Francuskoj, bilo bi nam lakše. Bojim se da će mljekari u budućnosti nestati, poručio je predsjednici, između ostalog, Mladen Šolčić.
Predsjednica je nakon sastanka izjavila da se u sat vremena ne mogu svi problemi saslušati, ali da je shvatila osnovu problema, posebno u mljekarstvu te da će organizirati još jedan sastanak.

-Naši poljoprivrednici, posebno mljekari nezadovoljni su odnosom stranih trgovačkim lancima. Žele da pravila igre za njih budu kao što su i i njihovoj matičnoj zemlji. Problem je i pitanje PDV-a kao i neiskorištavanje Europskih fondova i sigurno je da se na tome itekako mora poraditi – izjavila je predsjednica Grabar Kitarović (vec)