Općina Končanica je prema jednom statističkom podatku jedinstvena u Republici Hrvatskoj. Naime, na njenom području većinsko stanovništvo čine pripadnici nacionalnih manjina, dok deklariranih Hrvata, prema popisu stanovištva iz 2011. godine, ima 41,65%.
– Najzastupljenija nacionalna manjina na području općine Končanica su Česi, nakon njih slijede Srbi, a ima i nešto Bošnjaka. U posljednje vrijeme je u porastu trend da se neki Česi izjašnjavaju kao Hrvati ili, primjerice, djeca roditelja češke nacionalne pripadnosti se izjasne kao Hrvati. Nemam točan podatak koliko je trenutno Čeha na području naše općine, s obzirom da se brojke stalno mijenjaju, ali sa sigurnošću mogu reći da u samoj Končanici skoro i nema kuće u kojoj se ne govori češki jezik – otkriva nam Dalibor Tomašek, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Končanica, koji je i sam pripadnik češke nacionalne manjine. Tomašek govori hrvatski jezik, a kad uđe u svoju kuću služi se isključivo češkim.

Dvojezične škole

– Polazio sam školu na hrvatskom jeziku, tako da sam ga tamo i naučio, kao i kroz igru s djecom hrvatske nacionalne pripadnosti. Inače, u Daruvaru je češka osnovna škola u kojoj se nastavni program izvodi isključivo na češkom jeziku, dok je u Končanici dvojezična škola. Po pitanju složnosti i dobrosusjedskih odnosa među stanovnicima naše općine nemam nikakvih primjedbi. Bez obzira na kulturne i razlike u mentalitetu, svi naši sumještani se vrlo dobro slažu i međusobno surađuju – kaže naš sugovornik koji odmah koristi priliku kako bi podsjetio kako će Končanica sredinom srpnja biti domaćin Dožinky – žetvenih svečanosti, najveće kulturne manifestacije Čeha u Hrvatskoj.

-Manifestaciju organiziraju Savez Čeha i Češka beseda Končanica, a u bogatom programu bit će za svakoga ponešto. Povorka alegorijskih kola, kulturno – umjetnički program te gastronomski sadržaji pokazat će svu raskoš češke kulture i običaja – naglasio je Tomašek koji u šali dodaje kako za Čehe u stvarnosti ne vrijede mnogi stereotipi, poput onih da su pretjerano štedljivi. No, neke druge rado će prihvatiti.

-Mislim da je češki narod vrlo radišan i vrijeda, a nadaleko je poznati i da se volimo zabavljati i rado ćemo ugostiti svakoga– kaže naš sugovornik.

U novije vrijeme, dodaje, više nema zatvorenih sredina i običaja da pripadnici određenih vjerskih ili nacionalnih skupina sklapaju brakove međusobno, odnosno sve je više takozvanih mješovitih brakova. Ipak, roditelji djecu rođenu u takvim brakovima nastoje podučavati kulturi obaju roditelja. Tako mališani na području Končanice od svojih prvih koraka imaju prilike učiti i češki i hrvatski jezik, kako kod svojih kuća, tako i u Češkom dječjem vrtiću Končanica.

Sve je manje djece

– Naš vrtić pohađaju djeca s cijelog područja općine Končanica, a ove vrtićke godine imali smo ih 22, odnosno 32 ako računamo i predškolsku grupu. S djecom pričamo i provodimo sve aktivnosti i na češkom i na hrvatskom jeziku. Ipak, žao mi je što moram konstatirati da je djece na području naše općine sve manje, svi odlaze, mala sredina je sve manje privlačna za planiranje budućnosti – rekla je Gordana Tomašek, ravnateljica Češkog dječjeg vrtića Končanica, koja ujedno obavlja i posao jedne od odgajateljica.

A končanički mališani od prošle godine imaju priliku ljeti se rashladiti pravim domaćim sladoledom iz slastičarne Makedonca iz Velikih Zdenaca koji se izjašnjava kao Albanac.

– U Hrvatsku sam doselio 1961. iz Makedonije. Stanujemo u Velikim Zdencima i tamo imamo slastičarnu, a prošle smo godine odlučili otvoriti i jednu u Končanici. Ljudi u Končanici su stvarno srdačni, ne bih ovdje otvarao slastičarnicu da nije tako. Mogu reći da se ovdje osjećam kao kod svoje kuće – uz osmijeh je rekao Džaudet Mahmuti.