ŠANDROVAC – Šandrovački mališani, a još više njihovi roditelji odbrojavaju posljednjih mjesec dana do otvorenja dječjeg vrtića u svojoj općini. Naime, kako otkriva načelnik Općine Šandrovac Josip Dekalić, tamošnji vrtić svoja vrata otvara već 1. rujna.

Cijena između 500 i 600 kuna

-Iako je kapacitet vrtića 40-ak mališana, za početak ćemo imati jednu vrtićku skupinu koja će moći primiti 20-ero vrtićaraca. Samo natječaj za upise djece bit će raspisan između 5. i 10. kolovoza, a krećemo i u raspisivanje natječaja za zapošljavanje. Ravnateljica je već odabrana. Riječ je od gospođi Gabrijeli Golub, a uskoro krećemo u potragu za dvjema odgojiteljicama i jednom osobom koja će biti i kuharica i čistačica. Iako na burzi nema odgojiteljica, vjerujem da nećemo imati problema sa zapošljavanjima jer znam da ljudi vole Šandrovac i žele ovdje raditi – otkrio je načelnik Dekalić otkrivši kako je ovih dana provedena anketa o zainteresiranosti roditelja za upis djece u vrtić, da je održan zajednički sastanak te kako je već sad vidljivo da je gotovo 15-ak roditelja samo s područja Općine Šandrovac zainteresirano za upis svojih mališana u šandrovački vrtić.

-Trenutno s područja naše općine troje djece ide u vrtiće u Bjelovaru i njih četvero u Đurđevcu. Svima njima naša Općina boravak u vrtićima sufinancira s po tisuću kuna. Odsada to više neće biti potrebno budući da će svi oni moći pohađati vrtić ovdje u Šandrovcu. Kada se njima dodaju i mališani iz okolnih općina kao što su recimo Severin ili Velika Pisanica, uopće ne sumnjam kako će kapaciteti biti popunjeni. Naime, prošlo je vrijeme vrijeme kada mame i bake čuvaju djecu. Vjerujem kako se većina roditelja slaže kako su vrtići najbolji izbor za njihove mališane. Ujedno, to znači kako majke odsada više neće morati kod kuće čuvati djecu, već kako će moći raditi i zaraditi. Osim toga, odsada ćemo i malu školu imati upravo u našem novom vrtiću, a ne u školi kao do sada – naglasio je načelnik otkrivši kako konačna cijena koju će plaćati roditelji još uvijek nije formirana, no kako će ona iznositi između 500 i 600 kuna, dok će Općina sufinancirati boravak svojih mališana dok pune ekonomske cijene. No da bi sve to bilo moguće već za nešto više od mjesec dana, u Šandrovcu se radi punom parom. Naime, tehnički pregled je planiran za 31. srpnja, a nakon roga slijedi i komisija resornog ministarstva.

Od malih do starih

-Uređuju se posljednji detalji, a trenutno u našem vrtiću nema majstora kojeg nema. Zaista se radi punom parom kako bi sve bilo spremno na vrijeme. Ma, to će biti najmoderniji mogući vrtić kakvog ni Bandić nema. Zaista ne mogu sakriti svoju sreću zbog ovog projekta. Jednostavno smo uspjeli zaokružiti čitavu priču za naše mještane – imat ćemo vrtić, a već imamo osnovnu školu i dom umirovljenika. Kupili smo tvornicu tako da nam sada u općinu mogu doći i nove firme, a gradi se i vatrogasni centar. Zaista sam zadovoljan – kazao je načelnik Dekalić iako je napomenuo kako će u konačnici vrtić stajati oko sedam milijuna kuna što je više od planiranog. -Prema troškovniku, njegova cijena je trebala biti 6,4 milijuna kuna. No troškovnik je izrađen prije dvije do tri godine, a otada je cijena rada dosta porasla. No 3,2 milijuna kuna smo već dobili, a još toliko ćemo dobiti. Ipak, ne možemo pobjeći od visokih cijena. Samo posuđe i didaktička oprema stoje 150 tisuća kuna. Visoki su to izdaci, ali ovo je bila prilika za izgradnju vrtića iz fondova i mi smo je iskoristili na što sam iznimno ponosan. Bilo je sad ili nikad, mi smo se odlučili za sad, a uskoro ćemo imati svoj vrtić što je odlično – zaključuje Dekalić.