Ivan Trupković, nadaleko poznati samouki umjetnik s motornom pilom, izradio je i više od 500 drvenih skulptura, reljefa i duboreza.

– Moram biti iskren pa reći da točan broj ni ne znam. No, 500 radova sam premašio sasvim sigurno. Posla je puno, zovu me stalno na sudjelovanje na likovnim kolonijama, druženjima umjetnika, a vremena zbog obiteljskih obaveza je malo. No, nekako posložim sve pa se odazovem, dođem, radim i stvaram u onome što volim, a to je drvo – kazao je kreator drvenih skulptura, Ivan Trupković. Njegove skulpture svoje su mjesto našle u mnogim privatnim zbirkama, neke kao ukrasi u dvorištima ili poslovnim prostorima. Svaki novi rad novi je izazov, a inspiraciju dobije tek kada ugleda komad drveta, odnosno kladu koja leži pod njegovim nogama. Oblik koji će nastati nastavak je puta toga drveta, zna reći, jer nekada već na prvu vidi što može izvući.

-Teško mi je izvojiti najdraži rad, to me uvijek pitaju. Zaista ih ima dosta. Svaki je poseban na svoj način. Izdvojio bih možda svoj najveći rad, skulpturu dobra i zla kod Vatrogasnog doma u Siraču. Djelo je zaista kompleksno, visoko je 4 metra, a široko 2,7 metara. Može se na njemu vidjeti cijela jedna priča, tu je vatrogasac koji gasi vatru, pa sveti Florijan… Do sada sam bio na četiri kolonije, a do konca godine imam i više poziva. Pozvan sam na koloniju u Berek i Dobrovac, to je ono što imam uskoro. Žao mi je što nisam ove godine uspio otići u Sloveniju na njihovo natjecanje u brzinskom kiparenju. Član sam slovenske udruge kipara motornom pilom, a tamo sam već osvojio i treće mjesto u brzinskom kiparenju. Žao mi je što nema više osoba koje bi se bavile kiparenjem u drvetu. Bilo je nekih pokušaja da se okupi neka ekipa, no na žalost to nije zaživjelo. Ipak, ja ću stvarati dok god budem mogao – rekao je Ivan Trupković.