Stanovi u Bjelovaru lani su se prodavali po prosječnoj cijeni od 5271,17 kuna po četvornom metru, dakle po 700-tinjak eura. Najzanimljiviji je to podatak iz upravo objavljenog godišnjeg izvješća o tržištu nekretnina na području grada Bjelovara. Dakako, prosječna cijena ne govori previše niti kupcu niti vlasniku nekretnine, jer ta cijena u realnosti ovisi o mnogo toga – od kvadrature, uređenosti, godine izgradnje, položaja, potrošačke moći stanovništa i još mnogo drugih faktora. Ipak, čak i prosječna cijena stana predstavlja pozitivan iskorak u poprilično nesređenom tržištu nekretnina.

Naime, Grad Bjelovar, baš kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj, od prošle godine dužan je voditi i objavljivati godišnje izvješće o tržištu nekretnina. Jedan je to u nizu dokumenata koji bi trebao uvesti malo više reda na tržište nekretnina u Hrvatskoj, koje je u prilično jadnom stanju, počevši od nesređenih zemljišnih knjiga preko gotovo nikakve pravne zaštite najmoprimaca i najmodavaca, prodavatelja i kupaca nekretnina, sve do nepostojanja registra realiziranih cijena kao svojevrsnog vodiča za procjenu vrijednosti nekretnine. Upravo ovo potonje bilo je u fokusu vlastodržaca, pa bi izvješće o stanju nekretnina u Bjelovaru, upravo objavljeno na službenim internetskim stranicama Grada Bjelovara, barem donekle trebalo pomoći.

Predigra za novi porez

No, tu postoji i jedan drugi, mnogo veći problem, kojega Vlada, čak i da je sposobna, ne bi mogla riješiti – riječ o nelikvidnosti u tržištu nekretnina. Naime, nekretnine na bjelovarskom području sve rjeđe mijenjaju vlasnike. Agenti za nekretnine u neslužbenim razgovorima reći će da nikad nije bilo manje kupaca, a upravo su kupci ti koji obično dižu cijene kuća i stanova.
No, čak i to malo kupaca nije do kraja evidentirano – u gradskom izvješću stoji da u drugoj polovici 2016. godine Grad Bjelovar nije zaprimio podatke niti od javnih bilježnika, niti iz aplikacije e-nekretnina koju je izradilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.
– Izvješće o tržištu nekretnina uvedeno je prvenstveno zbog skorašnjeg uvođenja poreza na nekretnine. Trenutno, postoje samo cijene određenih tipova nekretnina poput stanova, kuća, garaža i zemljišta na nivou grada, bez podjele po kvartovima. No, i to će uskoro biti uvedeno – pojašnjava Saša Križ, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Bjelovarsko-bilogorske županije i jedan od članova Procjeniteljskog povjerenstva Grada Bjelovara.

 I dalje među najjeftinijima

Križ dodaje i kako je realizirane cijene moguće vidjeti putem e-nekretnina, no ti podaci nisu za svačije oči jer se poštuje privatnost podataka. Korisničko ime i zaporku za korištenje spomenute aplikacije, naime, mogu dobiti procjenitelji ovlašteni za procjenu vrijednosti nekretnina, ovlašteni posrednici u prometu nekretninama te službenici upravnih odjela i stručnih tijela jedinica lokalne samouprave. Ako, dakle, želite doznati kakve su otprilike cijene stanova u vašem kvartu, morat ćete informaciju zatražiti od ovlaštene osobe.
Inače, Bjelovar je prema podacima internetskog oglasnika njuskalo.hr i dalje među najjeftinijim većim hrvatskim gradovima, a s godišnjim padom cijena od osam posto, među vodećima i prema padu cijena nekretnina. Prosječna cijena nekretnine u Bjelovaru tako je u veljači ove godine iznosila 652 eura, dok se lani držala na 710 eura.