Bjelovarsko-križevačka biskupija uknjižila se kao vlasnik na povijesnu zgradu Croatia osiguranja na gradskom korzu. Time su se potvrdile glasine iz poslovnih krugova koje su krenule još potkraj 2018. godine. Kupoprodajna cijena transakcije nigdje nije objavljena, a informacija o novom vlasniku zgrade vidljiva je tek iz zemljišnih knjiga. Niti Bjelovarsko-križevačka biskupija, a niti rovinjski Adris, koji je krajem 2013. godine od države kupio tvrtku Croatia osiguranje, nisu izvijestili javnost o tom poslu, uz napomenu da na to nisu ni zakonski obvezni.

Iz povijesnog izvatka iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je ugovor o kupoprodaji sklopljen 30. studenog 2018. godine, taman u vrijeme kada se Bjelovarom proširila priča o novim vlasnicima zgrade, no Bjelovarsko-križevačka biskupija formalno-pravno vlasnikom je postala tek 12. veljače prošle godine.

Podsjetimo, Aris je za bjelovarsku zgradu Croatia osiguranja svojedobno oglasio cijenu od 9,2 milijuna kuna, a u natječajnoj dokumentaciji stajalo je i da su je prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prethodno ponudili Republici Hrvatskoj, županiji i gradu koji su se mahom odrekli prava prvokupa.

S obzirom da je Bjelovar odavno izgubio status regionalnog centra Croatia osiguranja, velebna nekretnina vjerojatno im je postala „višak”. Vrijedi napomenuti i kako je tvrtka Abilia u kojoj Adris „drži” svoje nekretnine, objavila čitav niz oglasa za prodaju nekretnina u vlasništvu Croatia osiguranja, pod otprilike jednakim uvjetima. Inače, sâma zgrada Croatia osiguranja temeljito je obnovljena prije 20-ak godina, u vrijeme kada je Bjelovar držao mnogo istaknutije mjesto u hijerarhiji znamenite osiguravajuće kuće nego danas.