BJELOVAR – Na Županijskom sudu u Bjelovaru završen je prvostupanjski postupak u kojem se sudilo Stjepanu Žiliću (42) iz Jastrebarskog, kojeg je Županijsko državno odvjetništvo teretilo za počinjenje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i nepružanje pomoći unesrećenoj osobi. Žilić je po obje točke optužnice prošlog tjedna proglašen krivim te mu je za izazivanje prometne nesreće u kojoj je izazvana smrt jedne osobe izrečeno dvije godine i deset mjeseci zatvora, dok mu je zbog bijega s mjesta nesreće i nepružanja pomoći izrečeno dodatnih četiri mjeseca zatvora.

Na kraju mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine, a na isto toliko mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima svih kategorija. Kako je ova presuda nepravomoćna, na nju se može žaliti Vrhovnom sudu RH, a Žilić je dužan naknaditi i 5200 kuna troškova sudskog postupka, kao i troškove oštećenicima u iznosu od 8500 kuna za zastupanje po opunomoćeniku.

Teže kazne

Kao što je poznato, ovo suđenje ranije je već započelo na Općinskom sudu u Bjelovaru, no kako su izmjenama kaznenog zakona za teške prometne nesreće kazne bitno postrožene, tako je i dio predmeta prebačen na više, odnosno županijske sudove. Izmjenom zakona počinitelji kaznenih djela u prometu sa smrtnim posljedicama, od sada će se kažnjavati kaznom zatvora od 3 do 15 godina, a sve prometne nesreće sa smrtnom posljedicom prouzročene s neizravnom namjerom, automatski će završavati na županijskim sudovima. Upravo zbog takve nesreće na Županijskom sudu u Bjelovaru završio je Žilić.

On je 2. veljače 2015. godine u Trnovitičkom Popovcu skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo pješak Ivan Amić (54). Nesreća se dogodila oko 18 sati, kad je Žilić upravljao teretnim automobilom Citroen Jumpy kroz Trnovitički Popovac iz pravca Garešnice prema Oštrom Zidu. Vozio se brzinom od 78 km/h, koja nije dopuštena za taj dio naselja, niti je bila prilagođena mokrom kolniku i noćnim uvjetima na cesti, a da situacija bude još gora, vozio je pod utjecajem alkohola od 1,49 promila u krvi.
Iako je bio svjestan da svojim ponašanjem može ugroziti druge sudionike u prometu, Žilić se očito na to nije previše obazirao, a dolaskom do kućnog broja 123, uslijed alkoholiziranosti i neprilagođene brzine kretanja, nije na vrijeme uočio pješaka Ivana Amića. On se kretao ispred njega uz desni rub kolnika u istom smjeru, gurajući bicikl. Zbog ne držanja vozila na sigurnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, Žilić je Citroenom u nastavku vožnje, prednjim desnim dijelom vozila udario u tijelo Ivana Amića. Uslijed udarca, nesretni pješak je odbačen u desni putni jarak, a tom je prilikom zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma baze lubanje s nagnječenjem velikog i malog mozga te je uslijed ozljeda pet dana kasnije i preminuo.

Uhvaćen na obilaznici

Što je najgore od svega, nakon izazivanja nesreće i kad je shvatio što je napravio, Žilić je hladno nastavio voziti, bez da se zaustavio i pokušao pomoći čovjeku koji je ležao u jarku. Nekih sat i pol kasnije, Žilića su na zagrebačkoj obilaznici uhvatili zagrebački policajci, uočivši traženo vozilo s vidljivim oštećenjima na desnoj strani. U trenutku kad je uhvaćen, Žilić je i dalje bio pod znatnim utjecajem alkohola jer je napuhao 1,23 promila, a vještačenjem se očito uspjelo utvrditi da je u trenutku počinjenja nesreće i bijega s mjesta nesreće, bio još i pijaniji.