Nakon osvojenog četvrtog mjesta u Prvoj HRL, što je najbolji plasman u klupskoj povijesti, Ženski rukometni klub Bjelovar je dobio pozivnicu od EHF-a za nastup u Challenge cupu. Novi je to povijesni iskorak ŽRK-a koji nikada u klupskoj povijesti dugoj 63 godine nije nastupio u jednom od euro kupova. Pozivnicu za Ligu prvakinja dobio je prvak Podravka Vegeta, za EHF kup drugoplasirana Lokomotiva, a za Challenge cup trećeplasirana Koka i četvrtoplasirani Bjelovar.

– Moram priznati da nas je ugodno iznenadila obavijest iz EHF-a. Još uvijek nismo poslali službeni dopis s pristankom, no to ćemo učiniti do 12. lipnja kada je krajnji rok. Prije nego što se i službeno prijavimo moramo razgovarati sa stručnim stožerom i igračicama. Ukoliko oni pristanu onda nema nikakvih prepreka da se ne upustimo u euro avanturu – s dvojakim osjećajima je kazao Milan Mateković, najuspješniji klupski predsjednik, naglasivši da nastup u Challenge cupu nije ni malo jeftin. To se odnosi i na organizaciju domaće utakmice koja zahtjeva velika financijska izdvajanja, ali i za gostovanje koje je jednako skupo. Pogotovo ukoliko ždrijeb Bjelovarčanke spari s protivnicama iz neke daleke destinacije.

Centar ženskog rukometa

– Najbolje bi bilo kada bi izvukli protivnice iz neke od susjednih država poput Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine ili Crne Gore. Najgori ždrijeb bi bio izvući nekoga iz Skandinavskih država i to iz dva razloga. Oni su nam daleko, a i tamo je ženski rukomet puno razvijeniji nego kod nas te bi protiv tih protivnica bilo znatno teže igrati. Međutim, sada se nećemo s tim zamarati. Ovo je veliki trenutak za klub i želimo malo u tome uživati, a za sve drugo će biti vremena – dodao je Mateković uz napomenu da je zagrebačka Lokomotiva u protekle dvije sezone obilježila Challenge cup. Prošle sezone je osvojila naslov prvaka, a u netom završenoj sezoni je nesretno ispala u polufinalu od španjolske Gran Canarie.

U proteklih nekoliko godina Bjelovar je izrastao u jedan od vodećih hrvatskih centara ženskog rukometa. Prva ekipa iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate što je rezultiralo ovogodišnjim četvrtim mjestom. Izgledno je da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

– Četvrto mjesto je veliki uspjeh. Uz malo sreće možda smo mogli osvojiti još koji bod, no treba reći da je u globalu ipak to realan plasman. Najvažnije je da smo se stabilizirali u gornjem domu ženskog rukometa i sad tu želimo ostati duže vrijeme. Iz tog razloge već razmišljamo o sljedećoj sezoni u koju ćemo ući s određenim izmjenama u igračkom kadru. Izgledno je da se Zadravec vraća s posudbe u Podravka Vegetu, da bi se Kaselj trebala vratiti u Lokomotivu, odnosno da će nas napustiti vratarka Milanović te eventualno Markov – potvrđuje Mateković te nastavlja.

– U isto vrijeme radimo i na pojačanjima. Prvo bi naglasio da će za nas najveće pojačanje biti povratak Smiljčić koja je zbog ozljede propustila cijelu prošlu sezonu. Nadamo se da će nam Podravka Vegeta ustupiti jednu ili dvije igračice, ali i sami ćemo se pobrinuti za još jedno ili dva pojačanja. Cilj je da na svakoj poziciji imamo po dvije kvalitetne igračice, ali i da sljedeće sezone u prvoj ekipi priliku dobije pet do sedam igračica iz naše druge ekipe – najavljuje predsjednik Bjelovara. Naglašava, da su domaće mlade igračice osvojenim naslovom državnim kadetskih prvakinja pokazale da zaslužuju priliku u prvoj ekipi, a klub upravo na njima gradi budućnost. Cilj je, dodaje, da se sve te igračice zadrže u klubu u kojem mogu kvalitetno prosperirati, a ne da odu u neki klub istog ili nižeg ranga. Tek u tom slučaju moglo bi se reći da klupska politika ide u pravom smjeru. Matej Ćuk

Cikoja: Nagrada za sjajnu sezonu

Igračice i trener Hrvoje Cikoja s veseljem su primili vijest o pozivnici u Challenge cup. Uz malo sreće nadaju se i dobrom rezultatu.

– Mi iz sezone u sezonu dižemo ljestvicu i ovo je samo prirodan tijek događaja. Sada se samo još nadamo da ćemo imati i malo sreće u ždrijebu te da nećemo dobiti protivnika iz neke daleke destinacije. Ono što mogu obećati je da ćemo pružiti maksimum da u Europi doguramo što dalje – kazao je Cikoja čija će momčad od 28. kolovoza do 1. rujna nastupiti na izuzetno jakom međunarodnom turniru u Grudama.

– Uz nas će tamo još nastupiti Budućnost iz Crne Gore, Corona 2010 iz Ruminjske i naša Podravka Vegeta. Riječ je o protivnicima koji su objektivno kvalitetom iznad nas, no te utakmice će nam dobro doći kao priprema za sezonu. Volio bi da snage odmjerimo s Budućnosti tako da iz prve ruke vidimo gdje smo u odnosu na najbolje europske ekipe – najavio je trener Bjelovara