– Nemojte jesti samo pohano i pečeno, jedite povrće, juhu i priloge – tim se riječima Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin, obratio potkraj prošlog tjedna na tiskovnoj konferenciji sazvanoj povodom omogućavanja studentske prehrane za studente Visoke tehničke škole (VTŠ) u Bjelovaru. Milijaš je jedan od mnogobrojnih zaslužnih za to što su bjelovarski studenti, barem kada je u pitanju pravo na prehranu, izjednačeni s onim zagrebačkim. Jedan od najvećih problema bio je u tomu što se VTŠ zakonski vodi kao privatna škola, iako je riječ o javnoj ustanovi. Stoga je, pojasnio je Milijaš, trebalo izmijeniti nekoliko pravilnika što je, kako to već i biva u Hrvatskoj, bio dugotrajan i mukotrpan posao koji je trajao nekoliko godina. Studentska prehrana u Bjelovaru je pokrenuta prije nešto više od dvije godine, no račune je podmirivao Grad Bjelovar, a i cijena obroka za studente bila je dvostruko viša nego sada. I tada i danas studenti su se hranili u hotelu Central, s tom razlikom što će sada iz restorana predviđenog za goste hotela, preseliti u susjednu svečanu salu.

Meniji isplativiji od pojedinačnih jela

Zahvaljujući “iksici”, za jedan obrok bjelovarski studenti danas moraju izdvojiti gotovo simboličnih šest i pol kuna dok će se do ekonomske cijene obroka u iznosu od 22,6 kuna podmirit će Ministarstvo znanosti. Što se pak jelovnika tiče, studenti imaju pravo na meni koji se sastoji od juhe, glavnog jela, priloga, salate i deserta, a sva jela moraju slijediti određene nutricionističke standarde propisane pravilnicama. Upravo iz toga razloga Milijaš je studentima napomenuo kako je pametnije i isplativije uzimati navedene menije, nego pojedinačna jela. Kod pojedinačnih narudžbi, kaže, moguće je da bude manje artikala, a veći račun.

– Bjelovarski studenti sada su napokon u pravima izjednačeni sa zagrebačkima. Taj trenutak dugo smo čekali, ali vrijedilo je – kazala je Elizabeth Hedl, predsjednica Studentskog zbora VTŠ-a, dok je dekan Ante Čikić pozvao studente da u što većem broju koriste ovaj model prehrane. Antun Korušec, bjelovarski gradonačelnik, naglasio je kako je visoko obrazovanje jedan od glavnih strateških ciljeva Grada Bjelovara te da će se uspješna suradnja s VTŠ-om nastaviti i u budućnosti. Prvi svibnja, dan kada su studenti VTŠ-a dobili pravo na iksicu, proglasio je jednim u nizu povijesnih datuma. Istaknuo je i kako danas na VTŠ-u 668 studenata, te da ih je diplomiralo 260. Naglasio je kako Grad Bjelovar i dalje jedini financira troškove visokog obrazovanja, bez pomoći ostalih jedinica lokalne i regionalne samouprave, iako bjelovarski studenti čine tek 22 posto ukupnog broja studenata.