Kako je pandemija koronavirusa oslabila gospodarstvo ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u cijelome svijetu, sve razine vlasti nastoje pomoć poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima ublažiti posljedice ove krize. Općina Rovišće donijela je paket mjera koje će, uz postojeće mjere Vlade RH, još dodatno pomoći obrtnicima i poduzetnicima s područja Općine Rovišće prevladati ove poteškoće koje su ih snašle zbog bolesti koja je zaustavila cijeli svijet, istaknuo je načelnik Slavko Prišćan i dodao da poduzetnici i obrtnici koji su zbog pandemije bili primorani privremeno obustaviti svoje poslovanje, a u zakupu su poslovnih prostora u vlasništvu Općine Rovišće, biti će oslobođeni plaćanja zakupa poslovnog prostora.

– Ova mjera je proširena i na one koji i dalje obavljaju svoju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Općine Rovišće, a budući da im je znatno smanjen promet plaćat će 50 posto zakupnine. Svi poslovni prostori na području Općine Rovišće biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade, a u kontaktu smo i s Hrvatskim vodama te se nadamo da će i one donijeti odluku o oslobađanju ili barem odgodi plaćanja naknade za uređenje voda – kazao je Prišćan, koji pozdravlja najavu Nacionalnog stožera civilne zaštite koji će omogućiti prodaju poljoprivrednih proizvoda na tržnicama kako bi mještani mogli uoči predstojećih uskrsnih blagdana doći do svježih namirnica.

– Općina Rovišće je tu u mogućnosti osigurati bez naknade još dodatnog prostora odnosno kućice za prodaju na javnim površinama svim zainteresiranim poljoprivrednicima za prodaju poljoprivrednih proizvoda. Ove mjere primjenjivat će se do 30. lipnja i nadamo se da će uz već postojeće mjere pomoći Vlade dodatno olakšati našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima prevladati krizu koja nas je sve snašla. Ono što se tiče svih naših mještana je da Općina Rovišće u ovom razdoblju neće poduzimati postupke prisilne naplate poput opomena i ovrha, kako za pravne tako i za fizičke osobe – istaknuo je Prišćan i dodao da su uspjeli ishoditi i da poslovnica Erste banke u Rovišću bude privremeno otvorena u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. travnja u vremenu od 8 do 12 sati da mještani zbog toga nepotrebno ne napuštaju mjesto prebivališta te izlože sebe ili sebi najmilije ovoj ugrozi.

– U dogovoru s odgovornim ljudima iz Erste banke osigurat će se dodatni termin otvaranja ispostave u Rovišću o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena. Važno napomenuti, da je u Rovišću kod trgovine mješovite robe “Centar” smješten bankomat na kojem svi, neovisno o banci u kojoj imaju otvoren račun, mogu podizati gotovinu bez naknade. Sve banke su donijele odluku da se ukida naknada za podizanje gotovine na bankomatima svih hrvatskih banaka, da se smanji nepotrebno kretanje i ugrožavanje zdravlja stanovnika – kazao je Prišćan i dodao da je Dječji vrtić Palčica u Rovišću zatvoren, a roditelji djece koja idu u dječji vrtić nećeplaćati cijenu dječjeg vrtića za period u kojem vrtić neće raditi, dok će se onim roditeljima koji su platili punu cijenu za ožuja, umanjiti cijena za 50 posto za prvi mjesec kada djeca ponovo krenu u vrtić.