Svi pacijenti koji se liječe u ambulanti Doma zdravlja u Rovišću od početka ovoga tjedna imaju punu zdravstvenu skrb. Nakon sastanka koji je krajem prošlog tjedna sazvao načelnik općine Rovišće Slavko Prišćan, pronađeno je privremeno rješenje.
– Na području općine Rovišće ima oko četiri tisuće pacijenata koji trebaju obiteljskog liječnika i samo jedna ordinacija ne može odgovoriti na sve zahtjeve. Nama su potrebna dva liječnika na puno radno vrijeme što je došlo u pitanje nakon odlaska dr. Slovaček od 1. siječnja. Problem je sad privremeno riješen zamjenama tako da su na raspolaganju dvije ordinacije i dva tima uključujući i subotu, no trajno je rješenje zapošljavanje još jednog liječnika ili liječnice – kaže načelnik Prišćan koje ne odustaje od nakane da o problemu koji imaju manje sredine izvijesti budućeg resornog ministra zdravstva.
Dom zdravlja pronašao liječnike
Na sastanku je bila i v.d. ravnateljica županijskog Doma zdravlja Ljubica Čaić koja na naš upit nije dala precizan odgovor kako će se riješiti nastali problem u Rovišću.
– Odlaskom Jasne Slovaček Cesarec dr.med. Dom zdravlja odmah je reagirao, preuzeo liječnički tim i osigurao zamjenu s postojećim liječnicima Doma zdravlja te raspisao natječaj za popunu tog radnog mjesta – odgovorila je Ljubica Čaić.
Drugi problem koji je trebalo riješiti je stari program u računalu u koje zamjenski doktori nisu mogli ući i povući podatke o pacijentima, kao i šifra pod kojom se vode pacijenti u tom liječničkom timu. Prema riječima zamjenice župana Đurđice Ištef- Benšić, Dom zdravlja taj problem uspio je riješiti.
– Na sastanku nam je rečeno da je Dom zdravlja od HZZO-a uspio dobiti novu šifru i to bez imena voditelja liječničkog tima, tako da ne bi više smjelo biti poteškoća oko ispisivanja recepata. Osim toga, nabavljen je i program koji će omogućiti pristup podacima o pacijentu iz računala. Očekujemo da će se na javnom natječaju pronaći novi liječnik – napomenula je zamjenica Benšić.
Puno starih pacijenata
Pitanje na koje nema odgovora je što ako se na javnom natječaju koji je istekao jučer, 20. siječnja, nitko ne bude javio i do kada Dom zdravlja može zamjenama pokrivati Rovišće. Logični potezi su preraspodjela liječnika iz drugih ambulanti koje nisu tako jako opterećene, no to je stvar politike kuće. U Rovišću pacijenti nisu previše skloni mijenjati mjesto gdje im je liječnik, a primjerice samo dvije umirovljeničke udruge imaju 300 članova, dok je broj osoba treće dobi kudikamo veći. Svima njima nije jednostavno potegnuti do Bjelovara ili nekog grada kako bi dobili liječničku skrb, pa razloga da ambulanta u Rovišću radi punom parom ima napretek.

Stan i hrana
Kako se već nazire da bi moglo biti problema oko pronalaženja liječnika što je problem koji muči sve male sredine, a ne samo Rovišće, načelnik Slavko Prišćan traži neko dugoročno rješenje.
– Ako nema nikoga iz bliže okolice, treba zaposliti liječnika iz druge sredine. Iznad ambulante postoji stan koji je vlasništvu Doma zdravlja u čijem smo uređenju mi kao općina spremni sudjelovati, a nadam se i Županija koja pokazuje veliki interes za rješavanje našeg problem. Na taj način možemo osim posla liječniku ili liječnici ponuditi i smještaj – kaže načelnik Prišćan.