Glumac, komičar, imitator, po potrebi i klaun, Romano Dautanac iz Velikog Grđevca svestrani je mladi čovjek koji već godinama uveseljava sve s kojima se nađe u društvu. Tako ga je, otkriva, i zadesila životna uloga. Poznati Frki iz Kućnog teatra Škripzikl svojedobno je postao i miljenik Nine Badrić, koja za njegovih nastupa na televizijskom showu Supertalent nije krila simpatije. I danas je na istoj valnoj duljini. Očito u duši nestašni dječarac koji zna razveseliti druge, obišao je cijelu Europu, no svako malo ga se može zateći i u rodnom Velikom Grđevcu.

Odlična zabava

– Svake godine za Lovrakove dane kulture smislimo i izvedemo neke nove projekte i skečeve s raznim suradnicima. Za ovu godinu smo obnavljali rampu na ulazu u školi koja je nastala na radionici prije dvije godine pod vodstvom Borisa Sekulića, akademskog kipara iz Osijeka. Osnovnoškolci su osmislili i nacrtali likove koje kasnije prenosimo na rampu. Isto tako, Boris je kompletno uredio ljetnu pozornicu i ovom joj prilikom vratio stari sjaj – ponosan je Dautanac. U njegovom društvu nikada nije dosadno, pa su se i mladi Grđevčani u cijeloj akciji dobrano zabavili. Dautanac za sebe voli reći da je ulični zabavljač, a prije nekoliko godina osnovao je i putujuću družinu Kućni teatar Škripzikl i s prijateljima počeo nastupati u kućama, klubovima i ulicama. Inspiracija su mu nijemi filmovi, poezija, a pantomimom i glumom počeo se baviti kao dječak gledajući kako “stričeki ispred lokalne trgovine piju pivo”.

– Mislio sam da su to klaunovi pa sam oponašao njihove grimase – smije se Romano, otkrivajući kako je zapravo sve počelo.

 Razredni klaun

– Oduvijek je netko morao biti „razredni klaun“, pa je tako i mene čini se prirodno zakačila ta uloga. Kako se to točno postaje ne bih znao, no manifestira se tako da neprestano pišeš, crtaš, osnivaš bendove, radiš časopise i kreativno se izražavaš gdje god da se nađeš. Odjednom se nađeš u situaciji da te zbog toga i zovu posvuda pa ispadne da ti „profesionalno“ radiš. Uglavnom, neki izbor između posla i smijeha je dosta dobra opcija za život i rad u većini faza kroz koje prolaziš. Postavljaju se izazovi, vode te turnejama po cijeloj Europi, upoznaješ ljude u najboljim mogućim situacijama i iza tebe ostaje nešto – priča naš komičar. Uz stalne angažmane Romano i studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za Animirani film i nove medije. U slobodno vrijeme nastupa s mnogim projektima na cirkuskim, filmskim i glazbenim festivalima.