Nastavak rukometnih natjecanja diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, pod velikim je znakom pitanja. Rukometni savezi pojedinih država, poput onog Švicarskog, su već registrirali prvenstva s trenutnim poretkom, no u većini odluka o nastavku ili završetku prvenstva još nije donijeta. Tako je i u Hrvatskom rukometnom savezu trenutno status quo što znači da klubovi još ne znaju hoće li se i kada nastaviti prvenstvo, hoće li se prvenstva registrirati s trenutnim ligaškim porecima ili će se sezona jednostavno poništiti. Najnovija odluka HRS-a je prekid svih natjecanja do 15. travnja.

– Svi još čekamo konačnu odluku. Igrači i dalje treniraju u svojim domovima po individualnim programima, a mi smo u stalnom kontaktu s HRS-om da vidimo što i kako dalje. Osobno mogu reći da mi se čini da je vrlo izgledno da se tekuća sezona ne završi i da tek od jeseni krenemo s natjecanjem od nule – kazao je Miroslav Habijanec, direktor Rukometnog kluba Bjelovar, koji se detaljnije osvrnuo na takva razmišljanja.

Premijer liga s 12 klubova

– Trenutno kruže nekakve glasine da iz Premijer lige ne bi ispao nitko, a trenutno vodeće momčadi prvih liga Moslavina i Trogir bi se od sljedeće sezone priključili natjecanju. U tom slučaju u Premijer ligi bi bilo 12 klubova s tim da bi na kraju ispadala čak četiri. No, sada se otvara i pitanje SEHA lige za koju je isto tako upitno hoće li se igrati. Što ukoliko će i PPD Zagreb i Nexe također morati igrati Premijer ligu i to od prvog kola. Puno je upitnika i treba pričekati nekoliko tjedana da vidimo što će se događati – poručio je Habijanec.

Bjelovar se, uostalom kao i svi sportski kolektivi, našao u dilemi što i kako s igračkim kadrom, odnosno što s njihovim plaćama u vrijeme kada se klub ne natječe.

Upitni prihodi od sponzora

– Mi smo prošli tjedan igračima krenuli isplaćivati obveze za veljaču s tim da je momčad u punom pogonu bila do sredine ožujka. Od sredine ožujka pa sve do kraja lipnja, do kada većina igrača ima ugovore, mi smo im dužni isplatiti pune plaće. Međutim, nekakav načelni dogovor uprave je da igračima za taj period predložimo smanjenje primanja za pola. Sada smo se i mi našli u problemu s prihodima, jer pitanje je hoće li nam Grada Bjelovar u ovoj situaciji uplatiti planirana sredstva, a isto tako hoćemo li mi od sponzora uspjeti prikupiti barem približno sredstava kao za vrijeme dok traje natjecanja. Udio gradskog novca u klupskim prihodima do sada je bio oko 60%, dok su preostalih 40% činili sponzori i članarine – pojasnio je direktor RK Bjelovara napomenuvši da će klub uložiti maksimalne napore da sve odluke donese u dogovoru s igračima.

– Nama je u interesu da budemo korektni, ali isto to očekujemo i od igrača. Ne želimo jednostrano rezati plaća i donositi bilo kakve odluku s kojima bi izazvali nezadovoljstvo cijele momčadi. Moramo misliti na budućnost i na to da će se rukomet igrati i nakon koronavirusa. Zato želimo s igračima zadržati fer i korektan odnos – zaključio je Habijanec.

Zainteresirani za Jurjevića, Gavranovića i Horvata

U cijeloj zbrci oko koronavirusa u Rukometnom klubu Bjelovar razmišljaju i o sljedećoj sezoni. Već se polako slažu kockice u pogledu igračkog kadra u kojem vodstvo kluba želi vidjeti povratnike Tibora Jurjevića, Filipa Gavranovića i Ivana Horvata. – To su naši igrači koji su potekli u Bjelovaru i naravno da ih želimo vratiti. Oni također imaju želju za povratkom, no pitanje je koliko financijski Bjelovar može parirati njihovim sadašnjim klubovima. S Jurjevićem smo u kontaktu već duže vrijeme i postoji nekakav neslužbeni dogovor da se on ovo ljeto vrati. Gavranović i Horvat su trenutno samo želje, ali sigurno je da ćemo ih u dogledno vrijeme kontaktirati i vidjeti može li se realizirati njihov povratak. Ukoliko bi uspjeli vratiti njih trojicu sljedeće sezone bi imali itekako respektabilnu momčad – poručio je Habijanec. (mć)