Na bjelovarsku tržnicu, nakon višemjesečnog izbivanja zbog lovostaja, ponovno su se vratili ribari iz Crikvenice. Prošloga tjedna u svojoj su ponudi imali uglavnom srdele, papaline i nešto bijele ribe, a kako nam otkriva Damir Matijašić, upravo se takva riba u Bjelovaru najviše i traži.

-Lovostaj je sada završio pa ćemo u Bjelovar ponovno dolaziti četvrtkom i subotom sve do svibnja kada lovostaj opet počinje. Naša ponuda će ovisiti o onome što ulovimo, no vjerujem kako neće biti bitnijih promjena u odnosu na period do sada – kaže Matijašić dodajući kako se, kao što smo do sada mnogo puta mogli čiti, u Jadranu drastično smanjila količina ribe što, očekivano, sada utječe na njezinu cijenu.

-More nam je iskorišteno, a promjene su zaista očigledne. Nema više plavice, skuše, hobotnica. Lovi se neusporedivo manje pa je stoga i cijena ribe veća. Recimo nekada je hobotnica bila 50 kuna, a danas je 80 ili 100 kuna, no jednostavno je više nema. Naravno, ta viša cijena utječe na samu kupnju jer je kupovna moć građana slaba i tu nastaje problem. Trgovački centri su nas posve uništili – i nas ribare, ali i voćare, povrtlare, kao i sve druge. Danas rijetko tko pita za kvalitetu, a većinu zanima tek cijena. Mi smo u Bjelovaru ribu prodavali i prije 20-ak godina, a u to je vrijeme na tržnici bilo šest ili sedam ribara i svi smo radili jer je tržnica vrvila ljudima bez obzira na vremenske prilike. Danas toga, nažalost, više nema – ističe naš sugovornik.