BJELOVAR – Na početku još jedne godine, bjelovarski knjižničari napravili su osvrt na onu iza nas i pobrojali naslove koji su u 2018. godini bili najzanimljiviji članovima Narodne knjižnice “Petar Preradović”. Iz popisa najčitanijih naslova vidljivo je kako Bjelovarčani prate svjetske i domaće književne trendove. Tako je, kad je riječ o stranoj publicistici, najčitaniji bio svjetski hit Margaret Atwood “Sluškinjina priča”. Drugo mjesto u spomenutoj kategoriji zauzela je “Genijalna prijateljica” Elene Ferrante, a treće roman Allison Pataki o popularnoj austrijskoj carici “Sisi: u potrazi za slobodom”. Slijede “Somerset” Leile Meacham i “Mala pariška knjižara” Nine George.

Knjige o Bogu

Od domaćih autora, rekorde je u 2018. godini rušio mladi međimurski književnik Kristia Novak, čija su se dva romana, “Ciganin, ali najljepši” i “Črna mati zemla” našli na vrhu ljestvice čitanosti. Na drugo mjesto zasjela je “Pohvala starosti” Pavla Pavličića, a na treće zbirka Slavenke Drakulić “Nevidljiva žena i druge priče”. Bjelovarčani i dalje rado čitaju hitove svog nekadašnjeg sugrađanina, rođenog Bjelovarčanina Gorana Tribusona, čiji su se romani “Vrijeme ljubavi” i “Sestrica s jezera” našli na četvrtom mjestu ljestvice najčitanijih. Na petom mjestu našle su se priče Ante Tomića okupljene u knjigu “Pogledaj što je mačka donijela”.
Kad je riječ o publicistici, najčitanija je bila knjiga Nealea Donalda Walscha “Razgovori s Bogom”, na drugom mjestu našla se knjiga “U što vjerujemo mi koji ne vjerujemo u Boga” koju je uredio Drago Pilsel, a na trećem “Što (ni)je ljubav” Ane Bučević.

Najposuđivaniji naslov na Studijskom odjelu bio je priručnik “Zdravstvena njega odraslih: priručnik za studij sestrinstva” Sandre Franković, slijedi opsežno djelo Bjelovarčanina Ilije Pejiće “Mirisi iscrpljena vala: književni i kulturni život šireg bjelovarskog prostora u 20. stoljeću: prilog nacionalnoj povijesti književnosti i kulture”, dok je na trećem mjestu “Sestrinski glasnik: tromjesečnik Hrvatske udruge medicinski sestara”. Puno se čitao i informatički časopis “BUG”, ali i “Hrvatska enciklopecija” Hrvatskog leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”.

Načitani mališani

U zavičanoj zbirci najčitaniji su bili tjednici Bjelovarski list i Bjelovarac, i to sva godišta,slijede Pučki kalendar Bjelovarsko-bilogorske županije, “Povijesni atlas gradova: Bjelovar” koji je uredila Mirela Slukan-Altić te Službene novine Općine Bjelovar, sva godišta.
Vrijedni su bili i čitatelji na Dječjem odjelu koji su, uz brojne aktivnosti koje se ondje nude tijekom cijele godine, redovito posuđivali i brojne domaće i strane naslove.

-Kad smo iz našeg računalnog popisa maknuli lektiru, otkrili smo nekoliko zanimljivih knjiga koje su djeca posuđivala i čitala u slobodno vrijeme iz užitka. Među najpopularnijima su dvije knjige, prva je “Priče za laku noć za mlade buntovnice – 100 pripovjedaka o izuzetnim ženama” Elene Favilli i Francesce Cavallo, a druga je višenagrađivan roman za djecu i mlade hrvatske književnice Nene Lončar “Sve o Evi: vodič za sanjare”. Treća knjiga je slikovnica koju su najčešće posuđivali naši najmlađi korisnici, a i tete iz vrtića “Vuk koji je ispao iz knjige” Thierryja Robberechta i Gregoriea Mabirea – otkriva nam Vjeruška Štivić, voditeljica Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice.