Vinogradari nemaju predaha ni tijekom zimskih mjeseci. Uvijek ima posla u vinogradu jer on traži puno ljubavi i posla tijekom cijele godine.
-Sada je krenula rezidba i presađivanje odnosno popunjavanje loze. To znači iskopavanje loze na jednom mjestu i presađivanje na drugo, gdje loze fali – priča nam Saša Šapić, kojeg smo u njegovom vinogradu zatekli s vinogradarskim škarama u ruci.

 Pravila rezidbe

Na obroncima Purićana, Letičana i Martinca, Šapić ima na osam hektara 30.000 trsova rajnskog rizlinga, graševine, traminca, žutog muškata i crnog i sivog pinota.

Osim rezidbe i presađivanja, sada se, tamo gdje ima potrebe, loza treba malo i pognojiti umjetnim ili stajskim gnojem. No, najvažniji posao je ipak rezidba. S njom se moglo početi već krajem prošle godine.

-Rezidbom želimo formirati lozu na uzgojni oblik koji želimo jer tako određujemo kvalitetu i količinu grožđa koju bi htjeli imati – tumači Šapić.
S obzirom da su Šapićevi vinogradi sađeni tako da je trs od trsa na 70 centimetara, automatski je ograničen što se tiče količine i načina rezidbe jer se na jedan reznik ostavljaju dva pupa, a na jednom lucnju može ostati 7-8 pupova. To u prosjeku u konačnici znači, kaže Šapić, oko 1 do 1,5 kg grožđa po trsu.

-Naravno, sve ovisi o vrsti odnosno sorti loze, ali očekujem od 35 do 45 tona grožđa. Dakako, sve ovisi o tome kakva će biti godina. Primjerice, godine 2016. niske temperature uništile su kompletan urod, a 2017. ostvarili smo oko 40 posto od očekivanog uroda, tako da tek ove godine očekujemo 80 posto uroda od planiranih količina jer se loza još uvijek nije u potpunosti oporavila – kaže naš domaćin.

Visoki sladori

Kako dodaje, prošle godine je bio mali prinos, ali je grožđe bilo iznimne kvalitete s dosta visokim postokom sladora od čega su u vinariji dobili jako dobra vina koja ovih dana nose u Zavod za vinarstvo na ocjenjivanje.